Mašinerija

Posle opravdanog uspeha albuma The Age of Plastic (1979) grupe The Buggles, Trevor Horn je postao producentska zvezda. U pitanju je bila čista pop muzika u svom najboljem izdanju, kojoj je Horn dodao neverovatnu suptilnost u detaljima koja se otkriva tek kada se stave sluške u uši. Iako je većina instrumenata koja se koristila na snimanju čista elektronika, sam zvuk i tretiranje vokala je neuobičajeno – imaju neku čudnu toplinu i ekspresivnost.

Mediji su imali čime da se bave, a Horn je postao čovek koji neumorno traga za savršenim zvukom.

Zato ne iznenađuje njegov naredni korak: zajedno sa Paulom Morleyem, novinarom uticajnog New Musical Expressa, i preduzimljivom gospođom Jill Sinclair, kasnije svojom suprugom, osnovao je novu diskografsku kuću ZTT Records (1983).

Kreativni tim koji je činio jezgro „kućnih“ muzičara Horn je okupio par godina ranije, dok je sniman antologijski album Lexicon Of Love (1982) grupe ABC. Ta ekipa će se u budućnosti pojavljivati s vremena na vreme kao Art of Noise, sa projektom Frankie Goes To Hollywood ZTT će obrnuti veliku lovu, a jedna od ozbiljnih uzdanica u prvim danima nove produkcijske kuće bila je nemačka grupa Propaganda.

Nemci su bili muzičari sa iskustvom, ukorenjeni u krautrocku i skloni elektronici & Propagandaeksperimentima. Trebalo je sve to spakovati u prihvatljivo muzičko ruho, za široke narodne mase. A Secret Wish (1985) je odličan album koji je sa jedne strane oslonjen na orkestrirani pop u maniru Art of Noise, a sa druge strane pun je semplova & zvučnih zezalica koje kao da su pokupljene sa albuma Kraftwerka. I to, na neki čudesan način, zajedno funkcioniše.

Pesma “p:Machinery” je fini primer Hornovog rada i ujedno treći singl sa albuma. Na stranu poprilično tupav tekst, sve funkcioniše kao podmazano. Video je režirao Zbigniew Rybczynski, poznati poljski autor kratkih filmova koji se, nekako u to vreme, prešaltovao na režiranje spotova – iza njega stoji poveći opus u muzičkoj industriji.

Prošlo je više od trideset godina a ova muzika i dalje dobro zvuči. A takve nema mnogo.