On je superstar

Ponekad i duboka religiozna uverenja mogu da iznedre dobro prženje.

Inspiracija za album “He’s Coming” došla je Royu Ayersu po izlasku brodvejskog mjuzikla “Jesus Christ Superstar”. Po muzičkom žanru ova predstava spada prevashodno u rok operu (uz sjajnu muziku Andrewa Lloyda Webbera), te je Ayers odlučio da preradi tematiku u miljeu u kome se mnogo bolje snalazi, a to su jazz fusion i funk.

Pored obrade jedne pesme iz predstave (“I Don’t Know How to Love Him”) i instrumentalne verzije hita koji su svojevremeno proslavili The Hollies (“He Ain’t Heavy, He’s My Brother”), album obiluje izvanrednim autorskim delima od kojih se, pored današnje pesme, naročito izvaja maestralna “We live in Brooklyn, Babe”.

Posle pomenutog, Ayers je snimio još pedesetak albuma, s manjom ili većom popularnošću. Kao i većina umetnika ovog muzičkog pravca prošao je kroz urušavanje kvaliteta tokom osamdesetih, stvarajući plastičnu muziku uz mnoštvo digitalnog zvuka koji se nije najbolje uklopio. No, početkom naredne decenije se trgao i vratio korenima, te smo tako imali prilike da ga vidimo 2007. godine u Sava Centru, u punom sjaju.

Do neke sledeće prilike kada bude posetio ove krajeve možete večeras uživati u svirci posvećenoj njemu i Herbieu Hancocku u Gradskoj bašti “KC grad” u Beogradu, od 21h.