Stan’, bre, malo barem zbog ljubavi

Zlatne dečake britanske beat muzike, The Hollies, već smo pominjali Valex & ja, pa nije red da se ponavljamo. Tokom osamdesetih su se, na moje veliko iznenađenje, povampirili i nastavili da snimaju i nastupaju sve dok Allena Clarkea nije izdao glas.

Samo što nikoga od nas, matorih drtina koje su ispratili prvi deo njihove veoma uspešne karijere, više nisu zanimali.

Danas sam naleteo na ovaj klip – odlična pesma, pa ako nešto ne zabeležim, otići će nepovratno u zaborav.

Nova 1965. godina je počela fantastično za Dianu Ross i grupu The Supremes. Krajem januara pesma “Stop! In the Name of Love” ugodno se smestila na prvo mesto američke liste, a diskografska kuća Motown je zapisala još jednu recku u beskrajnom nizu uspešnih singlova. Kako i ne bi – kreativna mašina Holland-Dozier-Holland radila je punom parom, a posao se završavao za manje od mesec dana. Sa sve snimanjem i štampanjem singlice.

The Hollies
Danas je to nezamislivo.

Kako je pesma odmah postala klasik, ne čudi da je doživela puno obrada. Latili su je se muzičari raznih žanrova, pa se tako, vremenom, dokotrljala i do The Holliesa. Umesto soula, dobili smo rokersku verziju, sa sve solažom Grahama Nasha na gitari. Za divno čudo, Allena Clarkea glas na snimku još uvek odlično služi, a tradicionalno višeglasno pevanje funkcioniše besprekorno.

– * –

U stvari, kako sam pesmu obrnuo desetak puta, sve više mi se priviđa da umesto Clarkea peva Daryl Hall. E, to je još bolja preporuka. Hot smile