слабо диваним норвешки

LajaviKrelac

е, деране, са’бих ти реко пар ствари ал’ прво да видимо ово око писања. шо данас пишем ћирилицом? па, за то има седам јаких и ваљаних разлога, као прво они твоји мангупи ми украли латиничну тастатуру, а под два, јер би писано “свако има право да писе како хоце” и под три, такође би писано “писи као сто говорис а цитај како је написано”. а друго, ‘тео сам да почнем ово данашње писаније тако да изокола поменем извесног покретно-телефонског добављача услуга, ал’ кад боље размислим, нисам ја са њима ни у каквој завери ћутања, нисмо се никад договарали да им име не спомињем, дакле тај блентави теленор ме упорно шпанује. нисам добро казо, а? штанцује? штицује? шпикује? а без ш, то како би они казали “није с него с”. е, то, спамује!

ја прво мислио да су они нека словеначка фирма, да је оно “теле норо”, чиста нашка зајебанција, свака част оном ко уме да се спрда на свој рачун, као онај што му се фирма зове “мали мекани” по вршњаку. после кажу није, ма каки (не макаки мајмун него ма какви) то норвежани неки. ау бокте а сам се превеслао. но добро, норвежанин је човеков најбољи пријатељ (као што сам чуо и за мађара и за грка и за турчина… а мора да је то неко казао и за нас), нека их. ал’ што ме ш… е, да, што ме спамују. то су ми објаснили нешто као да ме гађају месним нареском и то баш нареском а не паштетом и не сардинама и никако гулашем а у лименци, при чему као лименка није битна. ајде, а овамо је битно шта је у њој. кад те згоди у тинтару и те како (и те какао? и те какио? како се сад то исправно каже?) је важно.

бар знам кад су они, јер увек шаљу по две поруке заредом. ал’ су се заградили, не види се број са ког шаљу па да могу да кажем телефону да ми ни не јавља, муфљуска посла. и све ми шаљу нешто да активирам промоцију… сад знам ја из војске обе те речи, кад се активира ће да експлодира, а кад добије промоцију то је одмах јал штрафта јал звездица више на рамену, а нисам знао да то сад експлодира па још ја ту нешто да чачнем па мене да јуре ови из антиптериторијалистичарске или како се то сад зове, што сам активирао. ништа ја то не читам, а кад читам баш и не разумем, а и кад разумем ич ми се не свиђа. као могу да добијем коју стотину онаквих минута под условом да је то у року од наредних толико и толико дана и да притом причам са пером или миком али не и са лазом и да ваљда стојим на левој нози на кафанском столу са чашом на темену. или пази “неограницен интернет за Фацебоок у трајанју од 6 месеци” (или су хтели да кажу “у трајању”, више н’умем да чит… цитам, вазно је да је фацебоок написан без греске на том њиховом језику, мада ми је један дунстер упорно тврдио да тај норвешки уопште не изгледа тако, много ми он па зна). неограничен осим просторно и временски, то ти је као бесконачна тацна пречника 15 цм. како бесконачна? па, простор изнад.

eos_38346~20151009_18_26_26ама сад су га претерали. пази ово, деране, ајд ти мени растумачи шта су теленорци хтели да кажу овим.

под један, ја кредита немам од ихај и фртаљ или мало дуже. све је то отплаћено, ћао, адио, ла реведере, висонтлаташро. ајде што не знам јесмо ли на ви или на ти, јер један дан кажу “имамо специјалну понуду за тебе!” а сад “стање на Васем рацуну” (знам ко је васа али за овај падеж никад нисам чуо). ово је ваљда рачун… на ком сам узео некакав кредит. биће да ја њих кредитирам, јер ово је тај припејд, тако се данас каже претплата (више се не припејдујем на новине, ено им рекламе па нек се одатле наберу меда). него ме буни овај девети децембар. откуд они знају да ћу ја тог дана бити шворц и да нећу моћи да допуним тај зајам? а и што бих га допуњавао, кад су они мени и даље дужни тих 578.860 динара… хм, никад нисам турио толико пара у тај телефон, ту нешто није у реду, било је у вр главе 2.600 једаред. а, ша каеш, то је амерички формат износа, хтели су да казу 579,86… ајде, а што је онда датум у немачком формату? а можда им датуме пише један приправник а износе други? ко би се у томе снашао.

него ајде нек је и само пестоседамдесет и кусур, шта бива са тим новцима кад прође девети децембар? шта, укидају ми телефонски број? па нису ми га они дали, него сам га купио у трафици. да ми врате паре не могу, јер не знају ко сам (што је и био услов, иначе им не бих био муштерија). те паре остају њима? и ја после треба да доплатим нешто да бих поново имао број који сам већ једном платио. ајде… па знате шта момци, ове паре што видите, то је остатак из времена кад сам турао по 2000 у телефон па док траје нек лаје. ал не, браћа теленорци су ко онај тамагочи, мораш да их почешеш сваки час помало, да их се сетиш па био дан безбедности или не, да мислиш на њих. и да читаш тај њихов локални нарезак. добро, браћо, може, добићете по двеста динара, а ако на мом броју угледате нешто веће од троцифреног износа, купујте некретнине, враћа се деведестрећа.

једини разлог зашто нисам прешао код емтееса је што су се похвалили недавно да су први пут успешно послали рекламу преко своје мреже. дакле тек они не долазе у обзир у овом свемиру. не знам докле му је, том свемиру, гарантни рок, ја бих гледао да то заменим. ал’ какве сам среће добио бих нешто још глупље. тјах.