Dani ludaje 2015 (1): Banatski fruštuk

Veća fotografija je ovde.

Drugi vikend u oktobru je rezervisan za Dane ludaje u Kikindi. Lokalna fešta je zamišljena kao rekapitulacija berićetne godine, uživanje u miholjskom letu pred zimu i malo izduvavanje pre nego što baš potpuno poludimo. Ima tu svega – od već ustanovljene ikonografije banatskog fruštuka, preko merenja najteže i najduže bundeve (iliti tikve, lokalizam glasi “ludaje” – i molim vas: kratkouzlazni akcent na prvom slogu, a ne dugouzlazni na drugom slogu), pa do raznih gluposti kojima se održava efekat galame i pobuđuje vašarska atmosfera.

Ove nedelje ću vam prikazati te aspekte nekim svojim fotografijama. Za početak, banatski fruštuk; to je i prvo što fotografišem svake subote prepodne, kad izađem na trg. A priča? Bolje da ne pričam: ogladneću od razmišljanja…

Inače, trebalo mi je 32,5 minuta da napravim ovaj prilog: pola minuta da osmislim celu seriju, pola sata da odlučim koju fotku ovogodišnjeg banatskog fruštuka da izaberem i dva minuta da sklopim i objavim prilog. A čega je bilo još u aveniji fruštuka na gradskom trgu u Kikindi? Eee, pa dođite dogodine da vidite. I, dakako, da probate razne đakonije.

Komentari su onemogućeni.