Dobila sam šta sam tražila

Some say I got devil
Some say I got angel
But I’m just a girl in trouble

I don’t think I’m in danger

Hrabro, nema šta!

Melanie je bila pravo otkrovenje na Woodstocku. Onom prvom i pravom muzičkom festivalu koji se desio 1969. godine i nikada više. Tako se upisala pravo u legendu iako se tokom montaže filma o ovom događaju negde zaturila.

Srećom, u onoj našoj bivšoj državi kojoj danas lepe svakakve etikete i o kojoj mnogi lupetaju svakakve gluposti, postojao je neko ko je voleo njenu muziku. Tako su posvećenici poput mene mogli da dođu do njenih singlica i nekoliko albuma. Hvala tom uredniku, ma ko bio.

Već sam pisao o mom prijatelju iz Australije koji obožava Melanie. Jutros me je u pošti sačekala poruka od njega u kojoj mi piše da je nabavio još jedan njen singl na nekoj rasprodaji. Malo je razočaran naslovnom numerom, ali je zadovoljan što se kolekcija polako kompletira. Delim njegovo mišljenje, ali sam primetio da je B strana singla ona prava Melanie koju obojica poznajemo.

MelanieTo me je nagnalo da probrljam po vinilima i potražim album Gather Me (1971). Ma šta danas mislili o njemu, taj album je dokaz da je Melanie, bez obzira na to što sve do danas traljavo vodi sopstvenu karijeru, bila u stanju da napiše fenomenalan komplet pesama i objavi ih na jednom mestu. Some Say (I Got Devil) je snažna, emotivna pesma o tinejdžerki koja je zatrudnela i nema nikakvu ideju šta dalje da radi.

U vremenu kada se klinci seksaju sve ranije i ne razmišljaju o mogućim posledicama, a svi mediji zdušno to podgrevaju propagirajući njihovu lažnu slobodu, možda ne bi bi bilo loše da skinu prašinu sa starih ploča svojih roditelja i nešto nauče.