Lov na miholjsko svetlo (1): Trube

Veća fotografija je ovde.

Hajde da se uhvatim posla: nisam odavno govorio u prvom licu u ovom kontekstu. Ne bih ni sad, ali želja je jača od raspoloživog vremena… U subotu sam pohodio dobro društvo u Zrenjaninu: uzeo sam učešće u foto-šetnji koju globalno organizuje Scott Kelby, jedan od najznačajnijih promotera digitalne fotografije na svetu. Moj stari drugar i prijatelj Suštine pasijansa Tibor Arva je, verovatno, duboko uzdahnuo i odmahnuo rukom, rekao u sebi “eh, pa dobro, ajd’ ja ću” i sazvao šetnju u Zrenjaninu po drugi put. Prošle godine nisam stigao, jer se šetnja poklopila sa Danima ludaje; ovog puta je ispala zgoda i nisam oklevao da se pridružim.

I da znate, istina je sve što kažu: kada se okupi ekipa foto-entuzijasta svih vrsta i kalibara, pojavi neki čudan i neobjašnjiv polet da se fotografiše pametno, obilno i sa dobrim vibracijama; i to je dobro. Rezultat nije izostao; a koliko sam video fotografije drugih, tako je bilo i kod drugih šetača.

Ove nedelje ću vam prikazati šest svojih monohromatskih fotki sa tog photowalka. Ovo odustajanje od boje nije bilo motivisano onim “konvertuje u bw, pa misli da je umetnik”. Ne, ne mislim ja ništa slično, nego sam spontano poželeo da post festum istražim svo to svetlo koje u miholjske dane, i nikad više u toku godine, luduje u neobičnim pravcima i sa nepredvidivim posledicama. Vredelo je: svetlo i senke su odigrali sjajno.