Žmurke

Kao što smo i najavili, nastavljamo foto druženje s porodicom Leković. Posle Aleksandre, čije smo radove gledali prošle sedmice, narednih šest dana gledaćemo svet kroz objektiv njenog supruga Lazara.

Lazar Leković - Žmurke

O svom bavljenju fotografijom Lazar Leković kaže:

Fotografija se ušunjala u moj život jako rano, još u detinjstvu, ali se u njemu bahato razbaškarila i zauzela sav slobodan prostor u poslednjih desetak godina. Životne okolnosti nisu dozvoljavale da se bavim slikarstvom, koje je moja prva ljubav i kojim sam se bavio u mladosti, a fotografija je tu prazninu popunila. Jednostavnost rada digitalnom tehnikom i velike mogućnosti igranja u računarskoj obradi dali su početni zamah mom ulasku u fotografiju. Fotografisanje u svim mogućim i nemogućim prilikama, veliki broj fotografskih web-sajtova, foto-konkursi, druženje sa sebi sličnim zaluđenicima i – odjednom fotografija je postala jako bitan deo mog života. Posvetio sam joj se potpuno, a upoznavanje sa istorijom i teorijom fotografije i uticaj meni bitnih autora kreirali su moj lični fotografski ukus i polako ali sigurno uticali na moju zonu interesovanja, pa od početne potpune posvećenosti „life“ fotografiji, moja traganja su se sve više usmeravala ka konceptualnom ili čisto likovnom izrazu. Istovremeno, tehnika koju koristim se od digitalne kreće unazad, u analognu fotografiju. Prestaju da mi budu važni megapikseli, ISO vrednosti i slične kategorije, digitalac sve ređe vadim iz torbe, a primat preuzimaju film, papir, klasičan aparat ili pinhole fotografija koji su primereniji mom senzibilitetu i mom trenutnom doživljaju fotografije. Dokle će me to odvesti videćemo 🙂

Ovde ću vam predstaviti fotografije iz kolekcije “Other side tales“. Tu kolekciju čini trideset crno-belih fotografija nastalih u periodu od 2008 do 2013 godine, a izabrane su za potrebe predstavljanja mog autorskog rada Komisiji umetničkog saveta Foto saveza Srbije, radi dodele zvanja „Kandidat majstor fotografije FSS“. Prilikom izbora fotografija za ovu kolekciju nisam imao za cilj da napravim „best of“ kompilaciju, već sam želeo da u nju uvrstim fotografije koje će na najbolji način predstaviti moja glavna interesovanja i moj pristup fotografiji u tih pet godina. Ipak s obzirom na to da se od takve kolekcije očekuje određeni stepen konzistentnosti, ona ne obuhvata sve one motive i različite tehničke i autorske pristupe kojih je u mom fotografskom traganju tj. lutanju bilo puno, već prati glavni tok mog rada i teži da predstavi vrlo lični pogled na stvari, kako naziv “Other side tales“ (onostrane priče) i sugeriše.

A evo i priče kako je nastala fotografija iz današnjeg priloga:

Fotografija “Žmurke “ snimljena je 2008 godine na manifestaciji ”Noć muzeja” koju redovno posećujem i na kojoj mi se uvek posreći neki zanimljiv kadar. Scena sa lutkama je deo izložbene postavke i bila mi je zanimjliva sama po sebi, ali tek nakon „ulaska“ devojke u drugi plan, fotografija je dobila svoj pravi smisao i sadržaj. Za mene, to je priča o mnoštvu( bez glave i duše) i usamljenom pojedincu, koji je uvek izmaknut u stranu i pozadinu zbivanja i o skrivanju od sebe i drugih u toj staroj, dobro poznatoj igri.