Једна од пре: низ сокак

Више пута ми се десило, док сам бирао фотку за овде, да неку изоставим јер је снимљена кад и нека већ објављена. Што је неправда: надахнуће кад наиђе, не бира. Две недеље ништа, а онда пет комада за сат.

Дакле, ова фотка је снимљена два минута након претходне, вероватно мање од двеста метара даље. На коју страну? Па, низбрдо.

низбрдо

(велика)

Брзо сам схватио шта ме то привукло да шкљоцнем овај сокак. Падина у даљини. По Банату може свашта да се нађе, али да се сними овако низ улицу и да се ем виде кровови даљих кућа виђени одозго, ем да иза и изнад последњих кућа има још нечег осим неба, е то нема. Можда у Вршцу, ово друго.

То је довољан разлог за шкљоц, а за објављивање? Ту је све остало. Инвентар: старе куће у одличном стању, којима већ деценијама не треба никакво одржавање, бар судећи по томе што се није радило. Неке у мало горем стању, које су морале да се дотерују – негде нов кров, негде нова или макар свежије офарбана капија. Нешто новоизграђено али још неомалтерисано (мада неко изгледа живи у томе, има бар један прозор са завесом).  Негде отпао малтер, негде оџак нов и клима на оронулој фасади, негде комбинација камена, бавалита и фасадне цигле. Неком цветају руже. Има чак и тротоара, стара добра калдрма или можда оне бетонске плочице из педесетих.

Бандере, у правом америчком стилу, жице небо премрежиле. Немци, наводно, забранише бандере, сви каблови за струју има да су укопани. Амери и Срби, међутим, изгледа више воле да се види како имају струју, јефтиније је а ако се и чешће квари – долети нешто кад дуне јачи ветар, обори се грана, мале роде уче да лете па запну о жицу – бар жицари испадну већи јунаци што сваки час долазе да помогну људима.

Свеж опел, ваљда неки Француз, бели комби и локалпатриотски кец из ко зна које године, произведен на пљуцомет одавде. И да, улица је ћорсокак, јер излази на једну од главних саобраћајница па је тамо ограђена. Вероватно је зато зими одлична за санкање.

Шта фали фотци? Па, све. Нема композицију, нема јасне линије која би водила око, нема основног субјекта, све нешто разбацано. Има само амбијент.