Jevrejsko groblje u Pragu

2015-11-28_groblje_640

Veća fotografija je ovde.

Ovo što vidite je staro groblje u jevrejskoj četvrti u Pragu. Ako se dobro sećam, nema više od pet minuta laganog hoda od Staromjetskih namjesti; mada, prošlo je četvrt veka otkad sam bio tamo. A zašto ovoliki krkljanac? E, pa zato što ovo groblje potiče iz srednjeg veka: najstarija nadgrobna ploča je iz 1439. godine, a poslednji ukop je obavljen 1787. Ima grobova i više nego što mislite: kako bi groblje bilo popunjeno, tako su nasipali sloj zemlje, pa aranžirali novi sloj grobova. I tako dvanaest slojeva! Na foto-priču o ovom groblju sam natrčao na portalu Amusing Planet. Autorka fotografije je izvesna Sarah Ackerman, koja iz nekog razloga ima profesionalni nalog na flickru, a ponaša se kao neodgovorni amater. Ne bih se nešto veliko trudio da istražim više od onog što sam video za dva minuta; prosto, moram da zadovoljnim normu pominjanja autora fotografije, sad sam to obavio, pa razlaz.

2 komentara na temu “Jevrejsko groblje u Pragu”

  1. Ceo praški geto je vrlo zanimljivo i prilično alhemijsko mesto, uz, naravno, turističke zamke, koje, naravno, treba izbegavati. Od priče o Golemu nadalje, groblje je možda najmagičniji deo vrlo starog dela grada. Fotografije ne mogu da dočaraju atmosferu, a još manje da je skoro sa druge strane zida niz secesijskih i modernističkih palata.

    Golem mi je omiljeni lik, pogotovo u interpretaciji Sir Terry Pratchetta, recimo u Going Postal.

  2. … a kad smo kod Staromjestskih namjesti, njih intenzivno izbegavam kako god mogu, jer ta količina gužve u svako doba godine i dana nikako nije zdrava.

Komentari su onemogućeni.