Kada ušetaš u sobu

Kada je 1982. godine grupa ABBA prestala sa radom, članovi grupe su mogli na miru da sednu i prebroje parice koje su zaradili. Ako objavljeni podaci ne lažu, prodali su preko 350 miliona nosača zvuka širom sveta i postavili rekord koji teško da će ikada biti nadmašen. Prost račun, na plajvaz, kaže da ako su imali makar po dolar zarade od svakog prodatog primerka, pa podeljeno bratski na četiri dela, onda znači da slobodno može da se ide u zasluženu penziju.

No, kako da dobrovoljno ideš u penziju ako u to vreme imaš tek trideset i neku godinu? Open-mouthed smile

Agnetha Fältskog, ona plavuša u grupi, nije na penziju ni pomišljala. Krenula je u solo akciju i počela da snima po malo na maternjem jeziku, a mislila je i na internacionalnu publiku. Neki od tih albuma su se, valjda po inerciji, dobro prodavali, neki nisu. Nešto zabeleženog materijala imao sam prilike da čujem i nije me ni malo dojmio. Iako je ona zaista fantastična pevačica, stekao sam utisak da ni sama ne zna šta bi htela da peva. A kada te producenti i menadžeri, kao potencijalno zlatnu koku, uhvate u svoje šeme, rezultat je obično traljav.

I sama nezadovoljna rezultatima, 1989. godine je batalila pevačku karijeru, sretno se zaljubila u tipa koji se prezivao Van der Graaf – nije onaj koji je pravio generatore – i povukla se iz javnog života.

Usledila je pauza od pet godina.

AgnethaNa scenu se vratila albumom My Colouring Book (2004) koji je sadržavao veliki broj obrada proverenih hitova, uglavnom iz šezdesetih. Onih uz koje je odrastala. Naravno, sve to zvuči raskošno i privlačno za slušanje, a zvuk je precizno profilisan kroz retro pop/soul fazon. Prava milina.

Izbor pesama je odličan, a meni je najbolje legla “When You Walk in the Room“. Stariji čitaoci će se prisetiti da je početkom šezdesetih bila veliki hit za Jackie DeShannon, a mnogi poznati muzičari je i danas imaju u svom repertoaru. Mislio sam da se Agnetha povratila i da će nastaviti u tom maniru…

Prevario sam se. Ponovo je napravila dugu pauzu, a naredni album objavila je tek 2013. godine. Bacio sam uvo i na njega i izdržao ukupno pet minuta. Neko je Agnethu gadno zeznuo i nagovorio je da peva ovo moderno pop smeće u kome ona nema šta da traži.

Bolje bi bilo da je otišla u penziju. Sarcastic smile