Marliz

Z. je bila riba i po koja je obarala s nogu već na prvi pogled. Frajeri su je saletali sa svih strana, a ona je izigravala “ledenu kraljicu”. Važila je za “nedodirljivu”, a sve ostalo je spadalo u domen “vlažnih snova”.

E, takve sam najviše voleo. Sarcastic smile

Posle nekog vremena nekako smo uspeli da se spojimo i razmenimo telesne tečnosti. Tokom šaputanja na jastuku, ispričala mi je razne stvari o sebi. I, umesto euforije, ugasila je vatru. Jer, ona je imala svoj plan.

Ambicija je dobra stvar za život, ali podrediti život ambiciji – e, tu se nikako nismo mogli složiti. Izdržali smo još neko vreme, a onda je ona krenula dalje…

Bio sam povređen i želeo sam da joj uzvratim, naročito posle one rečenice kako “ne razume moj smisao za humor”. E, ako je tako, onda tu nema pomoći…

Nekako baš u to vreme, Jugoton je objavio album Red Skies Over Paradise (1981), a ja sam pevao zajedno sa grupom Fischer-Z pokušavajući da izbacim frustraciju iz sebe. Nekako su mi se njihovi stihovi dobro uklapali u moju priču:

Do I see tears? Well surely that’s not true
Don’t kid yourself, it’s not worth hurting you
But remember when you try to sleep

Red Skies...Što sam duže slušao Fischer-Z, sve su mi se više dopadali. Vremenom, Z. je sasvim iščilela iz mojih misli, a mene je uhvatilo čuđenje zašto ovakvu grupu slabo pominju u britanskim novinama. Imali su ama baš sve što jednu grupu čini uspešnom – pametne tekstove, melodičnu muziku spakovanu u miks u to vreme popularnih stilova, naklonost kritike…

Ono što nije upalilo na Ostrvu, proradilo je u drugim državama Evrope. Belgija, Holandija, Nemačka i Španija nisu bile gadljive na politički i socijalno obojene teme koje je isporučivao John Watts u svojim pesmama, pa su na tom talasu dospeli i do nas. Jugoton je odštampao i njihov prethodni, verovatno najbolji album, duhovito nazvan Ogluveti da bi preživeo (1980), ali on nikada nije dospeo u moje ruke. Iz nekog nedokučivog razloga, ceo tiraž je izvezen u Mađarsku.

U međuvremenu, Watts se svrstao među najzanimljivije autore sa Ostrva, mada nije imao nekog komercijalnog uspeha. I dalje je aktivan kao solo izvođač, a postoji i neka reinkarnacija grupe koja redovno nastupa na potezu Belgija – Holandija – Nemačka.

– * –

Z. se ne bih ni setio da nije ovoga teksta. Who me?