Pesak

Gledajući razne reklamne filmove o Dubaiju, primetićete da većinom Sunce sija, da je nebo većinom plavo, kao i more, da se pustinja romantično prostire ka Saudiji, i da je pesak tu, u pozadini, jer, ipak je ovo Arabija. U nekoliko kadrova ćete videti i kako to izgleda kad pesak poleti. Ona scena jurnjave iz Mission Impossible jeste geografski nemoguća, ali je zato meteorološki vrlo verovatna. Već smo potvrdili više puta da jako dobro znamo šta jedemo, te će vas pri dolasku ubrzo dočekati Nj. V. Pesak. Koji je svuda. Mislim: svuda. Tu je i ako šetate po panoramama Dubaija. Nezaobilazan i sveprisutan.

Pogled iz ofisa

Lepo krcka pod zubima. I, zato!

Koliko je ovde pesak sveprisutan, govori i tradicionalan način oblačenja. Marame na glavi i za muškarce su praktične, jer štite uši od peska, i prave hladovinu. Ako dune kao što ume da dune, pogotovo shamal, onda se marama omota oko glave, a delom koji inače visi do grudi se zaštite usta. Shamal je vetar koji znači promenu godišnjih doba, iako mnogi kažu da ovde postoji samo manje ili više toplo leto. Kada ozbiljno dune i ponese pesak iz Iraka preko Kuvajta i Saudije, nije ni najmanje zabavno. Pogotovo je nezabavna vožnja, jer se ne radi samo o slaboj vidljivosti. Sloj peska kojeg vetar šiba preko puta nije ništa manje klizav od vode koja bi tekla preko puta.

Leti, leti... pesak!

Ovde većina stanovnika voli da im auto stalno bude čist, što se, kad duva, može bez problema ubaciti u zaplet pomenutog filma. Jednostavno, ne može. Ako je zaduvao shamal, zaboravite na čist auto, ako morate da budete napolju (recimo na gradilištu …) ponesite masku ili maramom pokrijte usta i nos, pogotovo ako ste skloni respiratornim oboljenjima. Dodatni problem na gradilištima je fina mešavina cementne i peščane prašine, često duboka i po deset santimetara, koju mašine neumoljivo dižu.

Pogled sa teraseAko duva shamal, pogotovo jesenji, zaboravite na brisanje prašine u kući. Takođe, ODMAH pošto se pesak slegne, očistite filtere klima uređaja i filtere u autu, a ni jedno dubinsko pranje nije na odmet. Koliko god to blesavo zvučalo, dobri brisači su neophodni za vožnju po peščanoj oluji, kao i svetla – ne zato da vi nešto vidite, nego da vide vas! Važe uobičajena pravila vožnje po magli. Kako to već biva, ovde se po nemirnom vremenu ponaša pomalo čudno. Paljenje svetala se ne shvata kao sigurnosni postupak, jer, što da palim svetla kad ionako ništa ne vidim (citiram taksistu sa kojim sam imao nesreću da se vozim po peščanoj oluji). Uobičajeno je, takođe, da se vozi sa upaljena četiri žmigavca, pa sad, pogodimo gde će vozilo da krene… niste pogodili… žao nam je, više sreće u sledećem izvlačenju, policiju će da dođe na uviđaj pošto pozovete 999, a imaju i odličan app.

Nema te sile koja će da zaustavi peščanu oluju. Pre oko decenije, krenem ja na gradilišni sastanak podaleko u pustinju, a danas je to kraj gde živim, čvrsto zatvorenih prozora i klime na reciklaži. Dok sam stigao, recimo pola sata vožnje, instrument tabla je bila prekrivena finim slojem peska. A na radiju je bilo ovo… how appropriate!

Peščano svetlo

Pesak emirata je promenjive boje. Turistički štandovi su puni „7sands of the emirates“ boca, bočica i ostalih staklića. Dok je pesak u Dubaiju crvenkast, kako krećete na istok postaje sve crveniji, da bi, pošto pređete planine, na prirodnim plažama Fujaire i KhorFakkana bio plavičasto crn. Ako krenete ka jugozapadu, tj Abu Dabiju, boja postaje sve bleđa, dok je ka severoistoku smeđ u Šardži, skoro bež u Adžmanu, plavičast u Um Al Kuvejnu i beo u Ras Al Khaemi.

Pesak nikako nije samo smetalo. Da nije peska u vazduhu, zalasci i izlasci sunca bi bili manje lepi. Od peska su dine, koje zaista neverovatno izgledaju čim se sunce spusti, ili dok se ne popne. Tu je i kao podsećanje odakle smo pošli i gde ćemo stići. Tradicija roštilja u pustinji je, hvala na pitanju, dobro. Siđete sa puta, zađete za prvu dinu, i to je to. Naravno, u vožnju po pesku se NIKADA ne ide sam, i NIKAKO običnim autom. Otac emiratske nacije, šeik Zajed, umeo je i to. Na pesku se i skija: sandboarding je vrlo popularan sport. Samo vam treba oveća dina i stari snowboard … i to je to! The Big Red, najveća peščana dina ovde, poprište je borbi terenskih vozila sa motorima od po 1000 i više konja, koja pokušavaju da se popnu odjednom. Možete i da iznajmite quad i probate, ali zapamtite: sve to radite na sopstvenu odgovornost! Popularan deo svih turističkih paketa je i dune bashing, gde često Land Cruiseri sa sedam putnika polete preko dine… ne preporučuje se nikome ko je imalo osetljiv na vožnju. Pesak, i to ozbiljan pesak pod imenom Rub’ al Khali ili na engleskom Empty Quarters je jugozapadna “granica” Saudije i Emirata. Posle Lawrencea, što se videli i u filmu, prvi beli čovek koji je prešao taj pesak je bio Sir Wifred Thesiger, takođe priča za sebe. Posle njega, nedavno su to u novim Range Roverima obavili momci iz te firme kao reklamu i test novih vozila.

Šoferšajbna

Nego, manimo se turizma (svuda je lepo kad si turista), jer evo opet duva, malkice i krcka pod zubima, najavljuju pravu oluju za vikend, a taman su se lokalni AirKool tipovi dogovorili da se nađemo na kafi, dakle… Ujutru me ne čeka struganje leda sa prozora, nego skidanje peska koji se nataložio u toku noći. Kad pomenuh struganje leda… nedavno je u Dubai stigla jedna buba godište 1961 iz Beograda. Zove me čovek i pita da li znam šta su ekstra delovi koje je našao u džepu na vratima i kaseti. Odem ja da vidim, kad ono – strugači za led. Slatko se ismejasmo, i sad osim beogradske tablice, i strugači stoje kao suvenir na zidu garaže. Svakako idem ujutru na gradilište, a i odavno sam prestao da brinem da li je auto prašnjav ili nije, ako sam ikada. Pošto se već ozbiljno razduvalo, zalazak sunca će biti spektakularno fantastično krvav, ako se bude videlo sunce, a ujutru, videćemo … Uglavnom, maska je uvek u autu.

1 komentar na temu “Pesak”

  1. UBR…

    Prva slika je pogled sa 37. sprata za vreme peščane oluje, a treća sa terase na 40.

Komentari su onemogućeni.