Ti i tvoja sestra

They say my love for you ain’t real
But you don’t know how real it feels
All I want to do
Is to spend some time with you

Žalopojka? A šta bi drugo moglo i da se očekuje od zaljubljenog dvadesetogodišnjaka. Čitav kratki život Crisa Bella ispisan je čudnim događajima sa tragičnim posledicama.

Ovo je priča o muzičaru koji je dobrih petnaest godina posle svoje smrti otkriven od strane svojih kolega i publike.

Bell je rođen u Memfisu i moglo se očekivati da će biti inficiran gradskom muzičkom scenom koja se tresla od zvuka soula – lokalna diskografska kuća Stax je bila večiti rival i borila se za prestiž sa Motownom iz Detroita. No, njega su kao klinca interesovale grupe koje su tek dolazile u Ameriku sa druge strane okeana, ponajviše Bitlsi. Zato je uzeo gitaru u ruke i, zajedno sa par drugara iz škole, okupio grupu. Izvodili su sopstvene pesme koje su bile u maniru njegovih engleskih uzora, što ih je automatski gurnulo na marginu u sopstvenom gradu. U jednoj od prestonica soula za njih nije bilo mesta.

U srednjoj školi Bell je upoznao još jednog talentovanog klinca, Alexa Chiltona, koji je povrmeno sviruckao sa njegovom grupom, ali je odbio da im se priključi. Chilton je ubrzo postao slavan kao centralna figura grupe The Box Tops, a Bell je završio kao tonac u studiju. No, snovi o muzičkoj karijeri ga nisu napuštali.

Kada je Chilton napustio grupu u kojoj je okusio pravu slavu, napokon su udružili snage i formirali pop/rock grupu Big Star. Njihov debitantski album #1 Record (1972) danas ima mitski status – jednostavne pesme začinjene vokalnim harmonijama & zveckavim gitarama pronašle su svoju publiku. U prvo vreme pretežno među muzičarima, a nešto kasnije i među ostalom rajom. U vreme izdavanja albuma Stax se ponašao čudno, ne dajući im potrebnu podršku i sabotirajući distribuciju, pa ne čudi da je ovo izdanje doživelo komercijalni neuspeh.

Totalno razočaran ovakvim razvojem događaja, Bell pada u tešku depresiju i napušta grupu. Malo sarađuje sa starim drugarima i na snimanju njihovog drugog albuma, ali stanje mu se ne popravlja. Kako bi ga izvukao iz krize, brat ga odvodi u Francusku, gde u čuvenom studiju Chateau D’Herouville snima demo snimke pesama planiranih za sopstveni album. Pare se nisu žalile, pa se mix pesma radi u Londonu sa Geoffom Emerickom za mikspultom – on je čovek koji je to radio i za Bitlse.

Kako niko nije bio zainteresovan da objavi Bellove pesme on se, razočaran, vratio u Memfis, batalio muziku i počeo da radi u porodičnoj firmi. Tek 1977. godine uspeo je da objavi singl sa pesmama “I Am the Cosmos/You and Your Sister” za malu izdavačku kuću koje su naišle na dobar odziv – razmišljao je da ponovo formira grupu.

Vozeći prebrzo svoj sportski auto, krajem decembra 1978. godine, izgubio je kontrolu, zakucao se u drvo i poginuo. Imao je samo 27 godina.

Chris BellTokom devedesetih, priča o grupi Big Star je postala veoma važna. Mnogi od danas poznatih muzičara navode da im je muzika ove grupe bila velika inspiracija u radu. A petnaest godina posle Bellove smrti njegovi demo snimci su, napokon, objavljeni.

Album I Am the Cosmos (1992) je jedino svedočanstvo o velikom autoru koji nije imao nimalo sreće u svom kratkom životu.

Ostaju samo one misli “šta bi bilo da je bilo”.