Iz plavetnila

Šetnja po omiljenim mestima na netu koja pohodim da bih naparavao oči i dušu doibrim fotografijama ne bi bio kompletan da ne pomenem mesto koje se implicitno smatra najvažnijim u foto-žurnalistici.

2015-12-17_morocco_640

Veća fotografija je ovde.

Mogu da se opkladim da će mnogi od vas pogoditi izvor i bez provere. Uzgred, neka mi bude oprošteno što prenosim sadržaj sa portala National Geographic Photo of the Day, jer formalno mi treba dozvola da to učinim, a ja tu dozvolu nemam.

Inspirativvna je mogućnost da kao fotoamater izađete na crtu celom svetu tamo gde se poštena fotografija veoma poštuje, a tehnički kvalitet i narativnost sadržaja fotografije dosežu nivo da ona može da bude objavljena i na stranicama matičnog časopisa. A šta znači imati objavljenu fotografiju u National Geographicu, nemojte da vam prepričavam.

Autor ove fotografije, načinjene na ulici nekog sela u Maroku, zove se Matt Dutile; sudeći po fotkama na njegovom NG profilu, reč je o globtroteru koji ima dara za narativnu fotografiju. Inače, on pominje kako mu se strpljenje da dočeka nekog prolaznika veoma isplatilo: devojka u ružičastoj haljini čini neverovatan komplement ovoj sceni.

Uzgred, ako vam je baš stalo da dobijete dnevnu dozu odličnih fotografija čiji sadržaj ne možete napred ni da pretpostavite, ali koje su svakako ogledalo realnog sveta koji nas okružuje, nemojte promašiti stranicu Daily Dozen. Ono što tamo možete videti je suludo dobro. I – uzdržite se od kopanja po arhivi: dan je kratak, a sve fotografije su odlične. Budete li hteli da ih sve vidite, biće vam potrebno mnogo više od jednog dana…