More ti priča

Život na Balkanu je oduvek bio težak, komplikovan, često i tragičan, pa nije ni čudo što se fado zapatio i kod nas. Ovaj muzički žanr, duboko ukorenjen u muzičku tradiciju Portugalije, kao da ima neku magnetnu privlačnost za slušaoca. I ma koliko portugalski jezik bio težak za uši dok se ne naviknu, u trenutku kada emocija dopre do srca postajete razoružani, bez obzira što ništa od teksta ne razumete.

U tom trenutku spoznaje, nova tura pića se podrazumeva.

Teme fado pesma su, najčešće, grube i neprijatne stvari u svakodnevnom životu, a beznađe & melanholija se prosipaju na sve strane. Dobro, u nekima od njih se pojavi i tračak nade, ali to je pre izuzetak, nego pravilo.

Fado je, kako sama ta reč kaže – sudbina.

Koliko se sećam, još pre petnaestak godina nas je posetila jedna od najvećih diva fada Cesaria Evora. Kasnije je to već postala rutina – izređali su se Madredeus, Misia, Christina Branco, Mariza… nekoga sam sigurno i zaboravio. I, ma koliko da su svi pobrojani izvođači različiti u svojim interpretacijama, jedna stvar im je zajednička – nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a sale na nastupima su bile pune i tražila se karta više.

MafaldaMoja kolekcija fada neprekidno raste, a najnoviji zgoditak je Mafalda Arnauth. Svojevremeno proglašena za najveću nadu ove muzike, u međuvremenu je napravila ozbiljnu karijeru – za petnaestak godina izdala je sedam studijskih albuma i ne namerava da se zaustavi.

More mi priča (O Mar Fala de Ti), kao što je oduvek nešto pričalo, a ja i ne pokušavam da razaznam detalje. Posle desetak ponavljanja, imam samo jednu želju.

Da naspem još koju čašu.

1 komentar na temu “More ti priča”

  1. Da budemo precizni, naslov pesme bi trebalo da glasi “O Mar Fala Por Ti” da bi imao značenje kao u naslovu priloga, ovako znači “More priča o tebi”

Komentari su onemogućeni.