Nije uprskano

Ove nedelje vas vodim po nekim zanimljivim mestima na kojima se neguje zanimljiva i kvalitetna fotografija. Danas vam predstavljam jedno krajnje neobično mesto: Unsplash.

2015-12-16_elipsa_640

Veća fotka, i to poprilično veća, nalazi se ovde.

Unsplash je kanadski sajt koji organizuje i vodi ekipa koja sebe naziva, jednostavno, Crew. Reč je o zajednici dizajnera i umetnika raznih vrsta koji su posvećeni modernim vidovima eksploatacije grafičkog izraza – od kreiranja logotipa, vizuelnih identiteta i brendova kompanija, institucija i kojekakvih ludaka do korisničkih interfejsa, veb-sajtova, blogova i e-prodavnica svih vrsta. Ljudi koji su tamo koncentrisani veruju u koncept otvorenog pristupa vizuelnom izražaju i u tom nastojanju idu do mere koja se ne sreće svaki dan. Svakih deset dana, pretplatnici na mailing listu dobiju poziv da pogledaju i preuzmu kolekciju od deset fotografija pune rezolucije. I to nije sve: otvoreno je pravo korišćenja tih fotografija u bilo koju svrhu, bez ograničenja! Za razliku od drugih ekstrakvalitetnih mesta za pregled fotografija, kao što su 1x.com i 500px.com, gde ne možete ni lokalnu kopiju fotografije da napravite (osim ako ne znate kako), ovo je zaista nesvakidašnja pojava.

Kolekcije su dostupne retroaktivno; istina, nešto su zapetljali ili to rade namerno – u času pisanja ovog priloga, numeracija kolekcija na sajtu je stigla do broja 94, dok je poslednji kontigent pristigao poštom već #103. Ali, ne mari: to je već oko hiljadu fotografija veoma vrednih pažnje; videćete i sami.

Fotografije su razne, ponekad tematske, mada dominantno eklektične, najčešće u sad već prepoznatljivom stilu obrade u retro fazonu izbledelih papirnih fotki, ali ne obavezno.

Dobro sam najušio da će se ta priča pretvoriti u nešto veće: upravo je pri kraju uspešan crowdsourcing project na Kickstarteru, gde su sakupljena sredstava za objavljivanje foto-monografije. ako ne bude preskupa, nabaviću je; mada već vidim da pričaju o poštarini od 50 USD… Izgleda da ću ostati na konzumiranju desetodnevnih kolekcija i povremenoj poseti sajtu.