Promena

Evo prođe praznik. Ujedinjeni Arapski Emirati su proslavili 44 godine postojanja. Nastali su 2. decembra 1971. Kad se osvrnem oko sebe, ovih mojih još malo pa 17 godina ovde izgledaju kao timelapse film. Ove godine smo skoro pa svi dobili dva dana plus vikend, jer je zloglasna činjenica da zaposleni u državnim ustanovama uvek imaju bar dan više za praznike. Svake godine u ova doba se sa ovdašnjim poznanicima s kraja 20. veka prisetim nečega što je u međuvremenu nestalo, ili nečega što je, za divno čudo, još uvek živo i zdravo. Novijima prepričavamo.

Kako je bilo nekad govori i ovaj emigrantski hit:

Fotke uz muziku (UMM Al Quwain je odlična prilika da se ceo bar pridruži refrenu, pošto je, naravno, prethodno popijeno dovoljno…) govore o kraju sedme decenije prošlog veka.

Fotke Anite Van Der Krol su malo starije, iz druge polovine iste decenije,Anita Van Der Krol - Famous tabacco seller in the souq of Dubai a komplet o sadašnjici iz prvih decenija ovog veka. Da li je to šetnja sukom ili ulicama tadašnjeg Dubaija ili okolinom sa beduinima, primetićete da su i lica ljudi drugačija nego danas, osim sjajnih dečjih očiju koje su, uvek i svuda, iste. Tada nije postojao zakon po kome ne smete da objavite u javnosti bilo čiji snimak bez eksplicitnog odobrenja.

Sve je počelo zahvaljujući dvojici šeika, Zajedu Al Nahjanu i Rašidu Al Maktumu,Anita Van Der Krol - Windtowers in old Dubai vladarima Abu Dabija i Dubaija. Šeik Zajed je bukvalno otac nacije. U zajednicu su odmah stupili svi sadašnji emirati osim Fudžeire, koja se priključila 1972. Prvobitna ideja engleskih protektora je bila da u zajednicu uđu i Bahrein i Katar, koji su se, ipak, odlučili za samostalnost. Dok je Abu Dabi imao (i još ima) naftu i obezbeđuje preko 85% saveznog budžeta, Dubai je poslovni, finansijski i trgovački centar, sa najvećom lukom u regionu.

Kako je bilo nekad davnije, možete da čitate na blogu dame koja je zaista bila jedna od pionira. Dama piše prilično jednostavno, a ono što piše je fascinantno. Možete slobodno da se zapitate i kako se od toga stiglo dovde, ili, još manje razumljivo, dovde. Za 44 godine. Isto tako možete da se zapitate kako to da se komšija Oman nije toliko promenio. Dalje bolje nemojte da se pitate. Sve paralele sa bilo kojim drugim mestom na svetu jednostavno ne postoje, jer se nigde drugde nisu stekli isti uslovi u isto vreme.

Za kraj, evo kako su prošli prvi božićnonovogodišnji praznici u tek osnovanim Emiratima…

2 komentara na temu “Promena”

  1. Uzgredno pitanje: da li tvoja lična foto-dokumentacija može da rekonstruiše rast Dubaija za vakta tvog boravka tamo?

  2. može ponešto, iako se nisam trudio da sistematski fotkam recimo isti prizor u pravilnim vremenskim razmacima.

    najbolji utisak dobijete sa Google Earth, pa pomerite datum ka 2000 – onda je počela Palma, Dubai Marina …

Komentari su onemogućeni.