Sila se probudila, vaistinu probudila…

…ili barem za mene jeste.

Dočekasmo konačno i tu sedmu epizodu. Iščekivanje je bilo veliko, frka oko potencijalnog razočarenja još veća, no to je sad iza nas. Utisci su različiti, te evo i mog – malo upozorenje za one koji još uvek nisu gledali najnovije „Zvezdane ratove“, slede kvarnići (engleski: spoilers). No, prvo malo o muzici, da opravdamo naziv ove dnevne rubrike.

John Williams je jedina konstanta koja nas nikada nije razočarala tokom ovih skoro 40 godina SW franšize. Nije ni čudo, čovek je završio Juilliard i komponuje za veliko platno još od 1958. godine. Njegov izum je i čuvena petotonska muzička figura iz „Bliskih susreta John Williamstreće vrste“, nakon čega ga je Spielberg preporučio Lucasu, a ostalo je istorija. Pored kompletne muzike za svih 7 delova „Zvezdanih ratova“, ovaj ga je uzaptio i za „Indianu Džonsa“, dok je Spielberg nastavio saradnju s njim i na filmovima „E.T“, „Carstvo sunca“, „Park iz doba Jure“, „Spašavanje redova Rajana“ i mnogim drugima. Iz domena naučne fantastike, ljubiteljima ovog žanra poznat je i po muzici za „Supermena“.

Malo je tvrdokornih obožavalaca „Zvezdanih ratova“ koji su zadovoljni „prethodnicom“, odnosno prequel trilogijom. Da ne ulazimo sad u detalje tih filmova, bitno je da je i ovde Williams briljirao. Današnja muzika je „Duel of Fates“ koji je komponovan za „Fantomsku pretnju“ (redni broj I u franšizi), i čujemo je za vreme šorke svetlosnim sabljama između Qui-Gon Jinna, Obi-Wan Kenobija, i Darth Maula. Tekst za ovo simfonijsko delo baziran je na jednoj staroj velškoj pesmi, a otpevan je na sanskritu.

Negde 2007. godine prolazio sam kroz Budimpeštu i video da je grad oblepljen najavama za njegov koncert, dan kasnije. Nisam imao prilike da se zadržim, a baš mi je bilo krivo. Nadam se da će nekada biti prilike da ga jednom čujemo i kod nas…

– * –

A sada malo o filmu. Prvo da se ogradim: nisam čitao niti jednu jedinu recenziju, čak sam se uzdržao i od gvirkanja u sinoćnji prilog cenjenog kolege Miloša (što ću učiniti ovog momenta, čim kliknem na publish), za koji naslućujem da je poprilično negativan. Imao sam tu nesreću da sam bukvalno dan pred gledanje filma, a jedan dan posle premijere, naleteo na prilog idiota od Facebook prijatelja mi (nisam mogao da ga izbegnem, samo mi je iskočio na feedu) gde je ovaj istresao svoju frustraciju, ne mareći za nas ostale koji još uvek nismo gledali film: „Šta je ovo, Han Solo gine, a Luk Skajvoker se pojavljuje na deset sekundi!?!?“. Ne moram vam opisivati moj bes ovakvom bezobzirnošću, ali sada šta je, tu je…

Odgledavši film, mogu samo da kažem da nije moglo drugačije. Han Solo je morao da Šta više od čo'eka da očekujemo?ode sa scene onako kako je i živeo, junački, u akciji, ovoga puta u ime ljubavi. Šta je bila alternativa, da rikne kao penzioner u nekoj antigravitacionoj stolici za ljuljanje, ušuškan u ćebence? Ili da gledamo ostarelog Harrisona Forda kako sve teže uspeva da potrči iz filma u film i da ga u nekom od narednih ostvarenja zamenjuje kompjuterski generisan lik? Takođe, nemam zamerku na količinu pojavljivanja poslednjeg Džedaja u filmu, kvalitet uvek ispred kvantiteta – tu je, biće ga možda u narednom delu, možda neće, ali sada ne sumnjam da će to biti odrađeno kako treba…

Bitno je da smo videli neke drage likove i da je smena generacija izvršena pravovremeno i dostojanstveno. Novi likovi imaju svoje mane, ali mnogo više služe svrsi od onih manekena iz delova I-III. Meni ovo ostvarenje ima šmek prva tri originalna filma, možda zato što su vizuelni efekti bili deo priče, a ne svrha samima sebi – malo je računarski generisanih pejzaža i enterijera, dosta prave scenografije i samim time ne odaju utisak crtanih filmova iz onih ostvarenja iz devedesetih. Novi likovi odlično funkcionišu međusobno, a replike između Finna i Rey imaju onaj šarm začikavanja između Hana i Leie pre tri decenije.

Da, znam celu priču oko holivudske mašinerije koja melje sve pred sobom, ali ne zaboravimo da nam Lucas nije podario svoja prva tri ostvarenja iz ove franšize zato što je dobra duša, nego zato što je hteo da zaradi, i u tome je poprilično uspeo. Nije problem u tome da li će nam uzeti novac, to vazda rade, reč je o tome šta će uraditi s njim.

Davne 1983. godine izašao sam iz zemunskog bioskopa „Central“ posle projekcije “Povratka Džedaja“, ushićen. Bioskopa danas više nema, unutra je neki kineski butik, plastične gaće prodaju se na mestu mojih dečačkih snova. Juče sam izašao iz upeglane sale koja se nalazi pored nekih drugih butika sa sličnom, ali mnogo skupljom robom, no osećaj je bio isti onaj kao pre tridesetak godina.

Meni dovoljno…

6 komentara na temu “Sila se probudila, vaistinu probudila…”

 1. Lucas nije podario svoja prva tri ostvarenja iz ove franšize zato što je dobra duša, nego zato što je hteo da zaradi, i u tome je poprilično uspeo.

  Ma, to je u redu: legitimni cilj svake kapitalističke inciijative. Fora je u tome što je tada, sa ta prva tri fiilma, postojalo još nešto – nagon za stvaralaštvom, razvoj ideje koja je imala svoje utemeljenje u mašti, bujanje želje da se napravi i ostavi nešto što će usput da zaradi nešto.

  A onda, posle ta tri, hajdemo još, pa još, pa još, pa jošpajošapajoš, jer gle kako je unosno. Uostalom, zar ćemo da ostavimo nedorečeno to što su Han Solo i princeza onako očijukali? Deder da nacedimo jošte, hajde da naplatimo paušalnu želju publike da vidi više.

  Gde je zlo? U retroaktivnom upropašćavanju. Kada Cameron napravi hi-tech sranje od filma koje potom zaradi dve milijarde, on zaista ne mora da objašnjava nikome na svetu kako je to i zašto evolucija učinila da konji imaju četiri prednje noge, a plavi ljudi imaju onako krupne oči iako je planeta sasvim pristojno osvetljena. Ali to je tamo tako – nikad i nije bilo ničeg pametnog u “Avataru”, pljunite Cameronu pod prozor i to je to. Ali u “Star Wars” jeste bilo nečeg vrednog, velim čak i ja koji nikad nisam bio fan. Nije problem kad nema pameti; problem je kad pameti ima, pa je onda nema više. To je tužno, kao Alchejmerova bolest ili, daleko bilo, nešto gore od toga.

 2. “Ne moram vam opisivati moj bes ovakvom bezobzirnošću, ali sada šta je, tu je…”

  Tri godine pre te davne 1983. godine, posle projekcije filma “Imperija Uzvraca Udarac” u sali nekadasnjeg “Radnickog Univerziteta – Novi Beograd”, a kasnije Politehnicke Akademije, gorepomenuti “idiot od Facebook prijatelja” kojeg nikako nisi mogao da izbegnes jer ti je “Iskocio na Wall-u”, izasao je potpuno fasciniran onim sto je video, a moglo bi se reci i da mu je bas taj trenutak bio jedan od onih “Aha” momenata koji menjaju zivot.

  Kao “die-hard” fan epizoda IV, V i VI sa pravom je ocekivao da ce stara glumacka postava doprineti povratku fransize na pravi put. Jos u februaru su procurele informacije o “zavrsetku saradnje sa Harrison Ford-om”, tako da mu Hanova smrt nije bila preveliko iznenadjenje. Avaj, previse “rupa” u scenariju, jako tanka nova glumacka postava, i sklepana prica koja jedva da moze da se poveze sa predhodnim delovima na momente cak i potpuno banalna, sa verovetno najglupljim krajem svih vremena, delovala je na njega kao ocajan seks bez orgazma sa devojkom od koje je tako puno ocekivao. Toliko los da je iz sale izasao u prvom sekundu odjavne spice. I naravno da, tako nezadovoljan covek to zeli da ispolji na neki nacin. Da, objavom na SVOM FB wall-u, jer kao covek sa slobodom govora ima pravo da to i uradi. Od njegovih 1200 online prijatelja jedini covek koji se nasao uvredjenim tom objavom, a bogami i izvredjao doticnog idiota ne samo ovde, vec i na njegovom wall-u, je autor ovog bloga, covek sa kojim se doticni idiot licno poznaje od prvog razreda srednje skole, a koga je u ovom slucaju nazvao “FB prijateljem”. E pa, dragi bivsi FB prijatelju, kao prvo; Vise neces morati da strahujes od idiota, jer se idiot upravo odjavio sa tvoje friend’s liste. Kao Drugo; Da si toliki fan i poznavalac Star Wars-a kao sto pokusavas sebe da predstavis, gledao bi premijeru filma, nabavio bi karte kako god znas i umes na vreme, kao sto je i doticni idiot uradio, pa te onda ne bi uzrujavale i toliko vredjale bilo cije objave na drustvenim mrezama koje su ti toliko uzasno “pokvarile iznenadjenje”. Kao trece; Idiot je po ko zna koji put potvrdio naravoucenije, da kad te neko proda jednom u zivotu, prodace te opet, samo je pitanje vremena.

  Hatred and anger, to dark side they lead,
  but you should already know that, my not-so-young padawan.

  Nevertheless, May The Force Be With You.

  Over & Out

  1. Gospodaru Jodo, ili ko god da si imenom i licem,

   Ne nameravajući da branim Valexa zbog izrečenih reči (jer on je veliki dečko i braniće sebe samog nađe li to za shodno, a ja se sa njegovom kvalifikacijom “idiot” ne slažem), zbilja moram da primetim nekoliko pojedinosti koje te odaju na tužan način.

   Valex je očigledno bio iritiran zato što si pustio spoiler tog nesrećnog filma kao status na fejZbuku. Ti veliš da si to objavio na SVOM FB zidu i da kao čovek sa slobodom govora imaš pravo to da uradiš. Pritom si u jednoj jedinoj rečenici zaboravio (ili nisi zaboravio, nego si namerno ignorisao) barem tri stvari koje ne govore lepo o tebi:

   1 – Objavljujući status na svom zidu na fejZbuku, ti si to očigledno uradio u nameri da neko drugi to pročita ili svestan da će neko drugi to da pročita, a ne samo zato što si bio iritiran činjenicom da je film takav kakav je. Pritom mi deluješ kao neko sa makar prosečnom inteligencijom, a moguće i sa visokom, što znači da si bio svestan toga šta radiš, a to implicira mogućnost da je tvoja namera bila pakosna.

   2 – Svačija lična sloboda mora da bude neprikosnovena, ali ta sloboda nije neograničena, nego dopire do te iste slobode drugih ljudi, gde počinje njeno ograničavanje koje nazivamo društvenom normom. Ako imaš ustavnu slobodu govora, na primer, to ti nikako ne obezbeđuje pravo da pričaš sa nekim ko sedi pored tebe nasred ispita na fakultetu; ako zbog tog pričanja budeš uklonjen sa ispita, pozivanje na ustavnu slobodu govora te neće spasiti. Ili manje rigidno: to pravo slobode govora te nikako ne oslobađa činjenice da si uradio izrazito neučtivu stvar time što si objavio spoiler filma.

   3 – Najzad, sam čin objavljivanja spoilera na fejZbuku je nešto što ti baš ne služi na čast. Šta bi pritom bila tvoja tvoja pobuda, a da to nije poprilično infantilna pakost, ne bih mogao da protumačim sa potpunom sigurnošću jer te ne poznajem lično – da nisi sam otkrio te razloge. Dakle, sam veliš: ostao si nedojeban tokom gledanja filma, pa si odlučio da zbog toga niko u tvom dosegu više nema pravo da sam odluči koliko mu se film dopada – za koji je bilo jasno da u sebi nosi faktore iznenađenja koji su važni za ukupan utisak o filmu. Ti si namerno upropastio gledanje filma svakome ko film još nije gledao, a želi da ga gleda. Za toliko sebičan i egocentričan gest nisam čuo odavno.

   Pomenuću onako usput, jer znam da Valex to ne bi pomenuo: on je kupio ulaznice za film za sebe i svoju ćerku, jer je hteo što pre sa njom da ide da gleda taj film. Ko god ga bar malo poznaje, zna da on svoju ćerku obožava i sve bi za nju učinio. Ali svakako je ne bi vodio na premijernu ponoćnu projekciju zato što je dete ujutru moralo da ide u školu. To ti je promaklo, izgleda.

   No, ti očigledno misliš da je neko veći fan i bolji poznavalac franšize Star Wars ako gleda baš premijeru, a ne neku sledeću projekciju nastupajućeg vikenda. Mnogo si arogantan, gospodaru Jodo: pretpostavljaš stavove drugih svojim stavovima. Ne bi to bila loša stvar kada bi ti zauzvrat pružio barem neku vrednost kojom bi drugi ljudi mogli da potvrde da je svet postao bolje mesto, da su naučili nešto korisno od tebe ili da su se barem dobro zabavili.

   Ništa od toga, tužni čoveče.

   Za kraj, poslednja misao: ne, nisi ti idiot. Da zaslužuješ više pažnje, tražio bih od Valexa da ti se izvini zbog te kvalifikacije. Jer, idioti su po pravilu neproračunati, smušeni i uglavnom dobrice po naravi. A onim svojim gestom i u ovom svom javljanju, pokazao si da si hladno proračunat na račun drugih, uopšte prilično skoncentrisan na prosti arogantni nastup i, najzad, nedvosmisleno pakostan.

   Tužno je to. Nema Sile u tebi, već samo neke puste gorčine koju ovakvim ponašanjem nećeš osloboditi iz sebe. A trebalo bi da oslobodiš, jer u protivnom ćeš na kraju ostati sam. A čovek sam ne može.

   Bez trunke ozlojeđenosti,
   Dragan Grbić, vlasnik Suštine pasijansa

  2. A meni pak nikako nije jasno kako je moguće da die-hard fan serijala, čovek koji se potpisuje kao Master Yoda i pozdravlja na silu, može da ne voli ovaj nastavak. Tu nešto nije u redu: slutim nesposobnost života u sadašnjosti.

Komentari su onemogućeni.