Škola za dečake

Kada se upustim u memoarsku literaturu, iznenađenjima nikada kraja. Tako sam, čitajući nešto o Davidu Bowieu naleteo i na ovaj, meni totalno nepoznat, biser.

Doduše, u vreme nastanka ove pesme, Bowie se još uvek odazivao na ime David Jones° i svim silama se trudio da izda prvi album.

Dok je čekao da mu se diskografska kuća smiluje, snimio je i nekoliko demo snimaka nadajući se da će te pesme moći nekome da utopi. I tada su se, kao i danas, pesme kupovale/prodavale. Njegov tadašnji menadžer Ken Pitt je pesmu “Silver Tree Top School for Boys” ponudio različitim grupama, tako da su se do kraja 1967. godine pojavile dve različite singl verzije.

The BeatstalkersO grupi The Slender Plenty se ne mogu pronaći nikakve informacije (mislim da je njihova verzija inferiornija), a The Beatstalkers su imali malo više uspeha. Wikipedija pogrešno navodi da su snimili samo dva singla – izdali su ukupno sedam komada. Iako su imali lokalnog uspeha u Glazgovu i okolini (zvali su ih Škotskim Bitlsima), odlaskom u London ništa nisu uradili i ubrzo su prestali sa radom.

Sama pesma je posveta tadašnjem školskom sistemu u Engleskoj. Dakle, ništa mudro, sve je pravolinijski sem jednog stiha koji je Bowie vešto provukao: Everyone just loves the grass at Silver Tree Top School for Boys – ne znam kako je ovo promaklo cenzorima. Surprised smile Muzički me podseća na singl Jeffa BeckaHi-Ho Silver Linin“, koji je izašao početkom te godine, i na tragu je poznatog pop/vodviljskog fazona kojim su se često služili The Kinks, a ponekad i The Beatles.

Sam Bowie ovu pesmu nikada nije snimio.

 

_________
° Da li znate zašto je mlađani David Jones promenio svoje scensko ime u David Bowie? Nerd smile