Ubistvo Arapina

Kontroverznih pesama je oduvek bilo, a evo jedne koja je od početka delila ljude. Može se reći da je aktuelna i danas.

I to sve zbog loše navike većine svetske populacije da ne voli da čita knjige. I don't know smile

Krajem decembra 1978. godine grupa The Cure objavila je svoj prvi singl. Za to vreme neobično su izgledali: imali su jako natapirane frizure i naglašenu šminku, tako da su pre odavali čudake nego ozbiljnu grupu. Meni je singl odmah zazvučao vrlo interesantno, a tekst pesme “Killing an Arab” je, naizgled, bio niz nabacanih i nepovezanih stihova.

The CureČisto sumnjam da su engleski pankeri iz sedamdesetih otkidali na egzistencijalizam, čitali Sartrova dela ili se bavili filozofijama Hajdegera & Kjerkegora. To se nije ni očekivalo od tinejdžera koji potiču iz, mahom, radničke klase. Tako da im je i čuveni roman Stranac Albera Kamija verovatno bio to što i sam naslov kaže – potpuno strana & nepoznata literatura. I odmah je jasno da im ništa nije bilo jasno.

U trenutku kada sam ukapirao da je Robert Smith ovom pesmom na neki način prepričao radnju pomenutog romana, ako ju je uopšte moguće prepričati, meni se promenila optika. The Cure su, uprkos svom izgledu, bili ozbiljna grupa.

Njihova kasnija karijera je samo potvrdila moje mišljenje – za dešifrovanje njihovih pesama često je bio potreban neki vodič. Zato su bile interesantne i zavodljive, sve vreme tražeći od slušaoca pažnju i koncetraciju.

Uostalom, na blogu imamo specijalistu za dotičnu grupu. Nedavno mi je pokazao kartu za koncert grupe The Cure kojem će prisustvovati kroz nešto manje od godinu dana. Verujem da će posle toga uslediti iscrpan izveštaj.

Do tada, moraćemo svi da se strpimo. Hot smile

1 komentar na temu “Ubistvo Arapina”

Komentari su onemogućeni.