Žisel: Stara kuća

Žarko Aleksić - Stara kuća

Ove sedmice protrčaćemo kroz neke od najboljih radova sa foto festivala Žisel.

Ako se od Pančeva uputite na jugoistok, posle nekih petnaestak minuta vožnje naletećete na selo Omoljicu. Deo južnobanatskog okruga, po poslednjem popisu ima 6.309 stanovnika, izvor tople lekovite vode bogate fosforom, reku Ponjavicu čiji je park proglašen za zaštićeno prirodno dobro… i jedan od najstarijih fotografskih festivala u Srbiji.

„Žisel“, kovanica od „život sela“, nastao je 1971. godine kao festival amaterskog filma Žiselposvećen ovoj tematici, a dve godine kasnije kreće i fotografski deo manifestacije. Koreni festivala su u velikoj ljubavi žitelja Omoljice prema bioskopu, koji bez prekida radi od 1925. godine – projekcije su bile ponedeljkom, što nije prekinuto ni za vreme ratova, a u početku je projektor napajao mali generator koji je pokretala parna mašina. Sredstva neophodna za rad prvog festivala dobijena su prvenstveno prodajom stare šupe i od tih para finansirana je izrada kataloga, ali i novčanih nagrada koje su i danas zaštitni znak „Žisela“.

U tadašnjoj, mnogo većoj državi, Omoljica je postala najpoznatije „kulturno selo“, jer nije bilo profesionalnog fotografa ili filmadžije koji nije učestvovao ili makar posetio ovaj festival. Od početka osamdesetih godina prošlog veka organizuje se i „Smotra dijapozitiva“, koja je trajala 25 godina, a danas se prijem fotografija i žiriranje obavljaju digitalno. Pored uobičajenog Salona fotografije, tu su izložbe dobitnika najviših zvanja Foto-saveza Srbije i autorske izložbe fotografija. Ponekad se u izlagački program uključi i neka likovna postavka, a na prostorima ispred i oko Doma kulture održavaju se koncerti, pozorišne predstave i slično.

Vremena su se promenila, kultura je pala u petnaesti plan, ali „Žisel“ i dalje gura, ove godine po 45. put. Danas vam predstavljamo prvu nagradu sa festivala održanog 2011. godine čiji autor je Žarko Aleksić.

Komentari su onemogućeni.