Devojka iz snova

Ne znam šta je motivisalo Universal Records da ponovo objavi prvi album grupe Bram Tchaikovsky, ali je dobro što su to uradili. Da nisu, njihov album Strange Man, Changed Man (1979) ostao bi samo još jedan u nizu zaboravljenih remek-dela.

Ništa neobično kada su neshvaćeni genijalci u pitanju.

Brama Tchaikovskog sam prvi put sreo kao pomoćnog gitaristu na albumu grupe The Motors. Kako su Nick Garvey & Andy McMasters bili duša & telo ove grupe, ostali članovi su samo odrađivali poverene im zadatke. Za autorske pesme Tchaikovskog tu nije bilo mesta.

bramtchaikovskyOsokoljen uspehom Motorsa i videvši da takav gitaroški pop ima publiku, Tchaikovsky se odlučio da oformi sopstvenu grupu koja će svirati njegove pesme. Album Strange Man, Changed Man je bio ubedljiv debi, ali je imao ozbiljnu manu – tanku produkciju uslovljenu, verovatno, malim budžetom koji je bio na raspolaganju za snimanje. I, bez obzira što je pesma “Girl of My Dreams“, koja pomalo sarkastično govori od savršenim američkim ribama, postala osrednji hit na radio stanicama, prodaja je išla slabo.

Ni sledeća dva albuma, nešto malo lošija od prvenca, nisu bolje prošla. Tchaikovsky je raspustio grupu i potpuno se povukao iz muzičkog biznisa.

Slušajući ponovo njegove albume posle toliko godina, sve mi se čini da se prerano penzionisao. I don't know smile