In memoriam: Black 1962 – 2016

Juče nas je dočekala tužna vest da je Colin Vearncombe, poznatiji muzičkoj sceni kao Black, preminuo od posledica saobraćajne nesreće koja se desila u Irskoj pre dve nedelje.

Kada me pitaju zašto volim ploče, jedan od argumenata je upravo taj da ako se oslanjamo na hitove koje nam danas serviraju preko YouTubea i sličnih Internet medija, te ne uspevamo da dođemo u dodir s ostalim dobrim pesmama izvođača. Ploča nas forsira da poslušamo ceo album i tako otkrijemo skrivene dragulje koji se nisu probili do top lista.

O tome sam već pisao u prvoj objavi posvećenoj Blackovoj muzici na ovim stranama, pre Moja skromna kolekcija Blackovih albumaneke 3 i po godine. Domaćoj publici on je poznat pre svega po naslovnoj pesmi s albuma Wonderful Life i eventualno po „Everything Is Coming Up Roses“, a ostale dobre stvari s albuma su ostale u zapećku. Još gore kod nas je prošao njegov drugi album, Comedy, vrhunsko muzičko delo sa kojeg se nijedan singl nije zavrteo po domaćim radio stanicama, o spotovima na televiziji da ne pričamo. Današnja stvar je s tog albuma.

Black u međuvremenu nije hajao za to što ga Srbi nisu zapratili, te je pored pomenuta dva u međuvremenu izdao još devet studijskih, dva živa, i remiks prvog albuma. Poslednji album, Blind Faith, izdao je u aprilu prošle godine, kroz interesantan projekat prikupljanja sredstava od obožavalaca putem sajta PledgeMusic.

Is there room in the sky
for all of us angels here
on Earth?