Izmerite nivo jugoslavije u krvi!

Poštovani posetioci Suštine Pasijansa, takođe!

Danas je Bogojavljenje, dan kada je Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordan. Pošto je Isusova glava treći put izronila iz vode, otvorilo se nebo i začuo se glas Boga Oca koji je objavio da je Isus njegov sin, a golubica je potom sletela na Isusovo rame. Ovaj veliki praznik obeležava se svuda u pravoslavnom svetu. U nastavku ćete pročitati tekst o obeležavanju Bogojavljenja u raznim srpskim zemljama, na osnovu koga ćete moći da izmerite da li vam je i u kojoj meri, uprkos svemu, ostalo jugoslavije u organizmu. Shodno rezultatima, biće vam propisana i eventualna terapija. Uživajte!

No, pre svega, opustite se uz prigodnu muziku:

  1. U Čačku je, u trci na 33 metra koja simbolizuje godine Isusa Hrista i uz učešće 91 takmičara, pobedio Aleksandar Zečević i to po drugi put.
  2. Na bazenima hotela Vrujci se plivalo za časni krst po šesti put.
  3. Na Svrljiškom Timoku se pliva već peti put. U konkurenciji još sedam plivača pobedio je Stefan Radenković.
  4. Brži od žandarma, vojnika, policajca i sportista u trci za Časni krst u Nišu bio je devetnaestogodišnji student ekonomije Stefan Stojanović, koji se plivanjem bavi rekreativno.
  5. I u Raspovničkom jezeru se plivalo, a pobedio je Stevan Gašević.
  6. Na Vršačkom jezeru su se za ovogodišnje Bogojavljensko plivanje za Krst Časni prijavila 42 takmičara. Prošle godine druženje je, kažu, bilo izvanredno.
  7. Plivaće se od podneva i u Bajinoj Bašti,a za sve posetioce je obezbeđeno i kuvano vino, na izletištu Rača, pored Drine gde se spajaju Srbija i Republika Srpska sa početkom u 12.00 časova, kako poziva sajt Turističke organizacije Srbije.
  8. U Brčkom, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Episkopa Hrizostoma, biće održano takmičenje u plivanju za časni krst.
  9. Pobednika borskog plivanja čeka zlatnik eparhije Timočke, plašt i pozlaćeni krst.
  10. Na praznik Bogojavljenja Gospodnjeg u Sanadu je i ove godine održano Bogojavljensko plivanje za Časni Krst.
  11. I na Zlatiboru se pliva: tačna lokacija gde se održava plivanje je Borja u Draglici, na četvrtom kilometru puta Vodice – Ljubiš. Okupljanje počinje u 11 i 30, potom sledi zdravstvena provera plivača, u 12 časova – služba i osvećenje vode, nakon čega kreće plivanje za časni krst.
  12. Plivanje za ČASNI KRST u Lazarevcu je u dužini od 33 metra. Pobedniku će pripasti ČASNI KRST u trajno vlasništvo, a svim učesnicima će biti uručeni prigodni pokloni.
  13. Pobjednik ovogodišnjeg trinaestog po redu bogojavljenskog plivanja za Časno krst na Savskom jezeru na Adi Ciganliji (u organizaciji SVIBORA Srpsko Viteško Borenje) je osamnaestogodišnji maturant obrenovačke gimnazije i vaterpolista Nikola Panjković.
  14. U Pirotu je plivalo oko 40 plivača (pobedio student DIF-a Miloš Vučić).

teslic2

  1. U Prokuplju je primećeno i, reklo bi se, dozvoljeno prisustvo jedne plivačice (pobedio student DIF-a Milan Bulajić).
  2. Vlasotinčani ne samo da plivaju nego organizuju i Pihtijadu.
  3. U pčinjskom okrugu neće biti plivanja, zbog problema sa zagađenjem Aleksandrovačkog jezera.
  4. Na takmičenju u Etno-selu “Ukrinski raj” u Palačkovcima upriličenom, povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, učestvovao je 21 plivač, a pobedio je Branislav Tripunović iz Drenove.
  5. Plivanje za Časni krst na Drini biće održano i kod bratunačkog izletišta Rajska plaža, s početkom u 12.00 časova.
  6. Na Borkovačkom jezeru u Rumi, na Bogojavljenje, 19. januara, tačno u podne, odvijalo se tradicionalno, četvrto zaredom, plivanje za časni krst, na kome je pobedila jedina plivačica, Slađana Mandić.
  7. Po malo neuobičajeno prohladnom Januarskom vremenu danas u Volongongu se održalo tradicionalno, treće po redu Bogojavljensko plivanje za časni krst. Pobjednik ove godine je jedanaestogodišnji Aleksej Piljević, koji školu vjeronauke u crkveno-školskoj opštini Sveti Jovan Krstitelj u Volongongu pohađa zadnje 4 godine. Osim plivanja Aleksej se intenzivno bavi košarkom i želja mu je da jednog dana zaigra u voljenom klubu KK Partizan.
  8. U Novim Kozarcima plivaće se na jezeru Strelište, nakon liturgije u hramu Svetog Ilije, saznajemo od jereja Želimira D. Jovanovića paroha novokozaračkog. Prema verovanju svi koji plivaju na Bogojavljenje u hladnoj vodi neće doživeti nikakvu povredu, a sobom nose svojevrsan blagoslov.
  9. Tradicionalno plivanje za Časni Krst ove godine je izostalo zbog nabujale vode u usorskom koritu. Za plivanje je bilo spremno 30 vitezova koji su ipak pristupajući Časnom Krstu primili blagoslov praznika a za čuvara „Časnog Krsta u prelaznom vlasništvu“ dogovorno su imenovali Radu Ristića iz Teslića – najmlađeg prijavljenog takmičara.
  10. U Kragujevcu pliva 33 plivača, koji su određeni žrebom u Skupštini grada.
  11. Gradska opština Zemun, Srpska pravoslavna crkvena opština Zemun i SVEBOR Savez Beograda organizuju devetnaesto po redu plivanje za Časni krst na Dunavu.
  12. U Novom Sadu je za tačno u podne zakazano osvećenje Dunava i vađenje Časnog Krsta na obali Dunava, dok je start trke planiran za 12.30, nakon čega će biti proglašen pobednik za 2016. godinu.
  13. Sveštenik Rade Tešić rekao je da će na Zvorničkom jezeru u 12.00 časova biti obavljeno blagosiljanje plivača, a nakon toga i plivanje. On je naveo da se zainteresovani mogu prijaviti na mjestu okupljanja i na sam dan plivanja.
  14. Na tradicionalnom plivanju za Bogojavljanski krst u Varvarinu na Velikoj Moravi na stazi od splava Bratislava Petrovića do splava Milana Srećkovića najbrzi do časnog krsta doplivao je Aleksandar Saša Živanović iz sela Varvarina. Na startu se pojavilo 24 takmičara a među njima i jedna devojka Nina Todorović iz obližnjeg Šanca. Među takmičarima je bio i prošlogodišnji pobednik mlađani Krsmanović i njegov drug Bogdanović.

Rezultati testa:

  • Čekaj, zar se ne kaže BogojavljAnje? Moša, 100% jugoslavije u krvi. Auuuu, Vi ste beznadežan slučaj. Gde ste bili poslednjih deset godina, izigravali autizam? Dobro sad, bolest je to. Postoji priča da se nekada neko u Kragujevcu iz ovog stanja izbavio tako što se automobilom zaleteo u krst na kružnom toku glasno pevajući Слава Тебја Господе, ali sa razumevanjem. Probajte, ne košta ništa, jer vi takvi kakvi ste u Srbiji svrhu nemate.
  • Želeo bih da sponzorišem malog Alekseja, da zaigra za KK Partizan. Loše, 80% jugoslavije u krvi. Nije dobro. Znate li Vi da naš, ili čiji li je već, dobri despot ljuti Zvezdaš? Šta vi mislite, za koga navija naša mil(f)a srbska Majka? Izgovorite petnaest Dobro znaj, kupujte u Red Star Shopu i sačuvajte se od lukavago Čovića.
  • Određivanje plivača žrebom je nekorektno. Auuu, 60% jugoslavije u krvi! Molim, kako zašto? Pa šta Vi mislite, kada se ono Isus uzdigao, kako je određen prvi među apostolima? Kocka je legalna u Kragujevcu, Las Vegasu i opštini Bijeljina (doduše u Bijeljini samo sopstvenom guzicom). Dvaput dnevno razmišljajte o tome šta bi se desilo u prve tri naredne godine da Eva nije pojela jabuku.
  • Cccc, mogli su ovi iz Teslića ipak da zaplivaju? Tjah, 40% jugoslavije u krvi. Mogli su, ne kažem. Ali, da li Vi to dovodite u pitanje volju Božiju da baš u taj čas pošalje razorne talase blatnjave vode? Kako bi inače mali imenjak vladike Rada sa Cetinja, a još iz Teslića, poneo krst? Prepisujem po jedan Omov zakon na osam sati, ali uz vizualizaciju neuhranjenog belog goluba.
  • Ovi iz Bora se bahate sa pozlaćenim krstovima. Trudite se, 20% jugoslavije u krvi, to može da bude i zbog krštenice. Istina, ali će ipak Vas zateći gnjev Božiji jer ne vidite brvno u svojim očima. Dobri je Gospod Boranima dao zlato, a zlatiborskom zaseoku Divljake ime. Javite se Vašoj crkvenoj opštini i tražite cenovnik da biste na svojoj koži saznali kako izgleda kada Vam se smeju u lice.
  • Pa kako to student ekonomije pobedi trenirane profesionalce? Blizu ste, 10% jugoslavije u krvi. Da li je vrednije doplivati do krsta i dobiti jedan plašt i tamo neki blagoslov kada se može mladunca pustiti, a onda, kada završi fakultet i uleti u banku, uzeti zgodan mali kredit pod urnebesnom kamatom? Iskusan plivač ovakva pitanja ne postavlja. A da biste ni Vi, izvolite se tuširati tri puta nedeljno. Gelom za tuširanje. I leđa.
  • Šta to bi pa pobedi žena? Odlično, 5 % jugoslavije u krvi. Poenta je kapici: žene moraju da nose marame i/ili kapice, navikle su, a svi ozbiljni plivači nose kapice. Vama ide tek mala popomena: nikada ne potcenjujte žensku sposobnost potcenjivanja.
  • Puno pozdrava za mog brata mlađanog Krsmanovića i njegovog druga Bogdanovića! Tooooooooooooo, legendo! Srbineeeeeeeeeee! Tri prsta, ceo rad! Nula jugoslavije u krvi!!! Gledajte BRE SRBINA BREEEEEE! TEAM DJOKOVIC TESLA BREEEEEEEEE!!!!!!!!!!