Vreme za umiranje

I’ve seen things you people wouldn’t believe.
Attack ships on fire off the shoulder of Orion.
I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate.
All those moments will be lost in time, like tears… in… rain.
Time to die.

Srećna ti aktivacija, Roye Batty.

Poslednjih meseci imali smo nekoliko datuma koji se odnose na značajne događaje iz domena naučne fantastike – očigledno je druga decenija 21. veka bila inspirativna u mašti SF pisaca kao razdoblje u kome će se svašta nešto zanimljivo dešavati. Prvo smo prošlog 21. oktobra obeležili „Back To The Future Day“, odnosno dan kada su Marty i Doc došli iz 1985. u 2015. godinu. Danas obeležavamo dan aktivacije najpoznatijeg replikanta iz filma „Bladerunner“.

Za one među vama koji niste gledali jedno od najznačajnijih ostvarenja SF žanra (mada Evo piše lepo čov... ovaaaj, replikantu u ličnoj karti.sumnjamo u to, ako ste već na ovim stranicama) reč je o glavnom antagonisti pomenutog filma, kojeg glumi Rutger Hauer. Citat s početka ovog priloga je njegov monolog u završnim scenama i po mnogima predstavlja jedan od najpotresnijih govora pred smrt u istoriji kinematografije. Zanimljivo je da je autor teksta sam Hauer, koji je iskoristio samo neke smernice iz originalnog scenarija, ubacujući pritom Tannhäusera iz jedne Wagnerove opere i improvizujući poslednje dve rečenice. Majstorski.

Pomenuti monolog iskorišćen je kasnije u mnogim muzičkim ostvarenjima raznih bendova, bilo kao naziv pesme ili celokupan tekst. Danas slušamo originalnu Vangelisovu muziku iz ovog filma.