Kao deca

Britanska muzička scena je u očiglednoj krizi. Čak i one grupe koje slove za perjanice poslednjih godina ne mogu da se čestito sastave i izbace album vredan pažnje i pomnijeg slušanja. Već sam pominjao poslednje radove grupa Coldplay, Muse i još nekih koji su se poslednjih godina dobro obrukali.

Izgleda da još uvek ima nade.

Pre pola godine pisao sam o grupi Suede i zaključio:

Listam snimke sa ovogodišnjeg Glastonbury festivala i uživam u njihovom nastupu. Nisu više mladići, ali još uvek dobro praše.

Nisam ni slutio šta će se desiti.

SuedeNjihov novi album Night Thoughts (2016) je neočekivano iznenađenje. Njegov prethodnik Bloodsports (2013) jasno je pokazao da ni jedanaest godina duga diskografska pauza nije okrnjila kreativnost Bretta Andersona i kompanije. A sada su napravili i korak napred. Poslednje ostvarenje se kvalitetom opasno približilo njihovim najboljim radovima zabeleženim na prva dva albuma, koje već smatramo antologijskim. Štaviše, smatram da nikada nisu snimili koherentniji album, jer savršeno dobro funkcioniše kao muzička celina kojoj nije potrebna vizuelna podrška da bi se u njoj uživalo.

Zbog toga možemo da im oprostimo video koji ilustruje današnju pesmu, iako je daleko ispod njihovih naglašeno artističkih standarda.

Ima vremena za popravku, album samo što je izašao.