Lepa Fransoaz

Jesmo li imali neku stariju ovde? Čini mi se da nismo. Nije iz zaostavštine čuvenih kompozitora, već čisti narodnjak.

Doduše, vidno podmlađen.

Kanadska provincija Quebec pripada francuskom govornom području i oduvek je imala bogatu muzičku scenu. Preterujem? Ni malo. Odavde su potekli mnogi muzičari različitih žanrova koje svi dobro znamo – Leonard Cohen, Kate i Anna McGarrigle, Arcade Fire, Rufus Wainwright, Godspeed You Black Emperor i još mnogo njih. Najtiražnija i najpopularnija je Celine Dion, ali teško da će ona da zapeva na Suštini pasijansa. Don't tell anyone smile

Briga za očuvanje frankofonskog kulturnog nasleđa u Quebecu je tradicionalna, a jaka folk scena je prisutna oduvek. Posledica je istorijskih događaja koji su se dešavali na tom području. Počevši od kraja XV veka, britanske i francuske ekspedicije su istražile i naselile atlantsku obalu Kanade. Velike sile i ratne koalicije su još tada vodile bitku za teritorije, a Francuska je 1763. godine bila primorana da sve svoje kolonije u Severnoj Americi prepusti Britancima.

Pesma “C’est la belle Françoise” је nastala stotinak godina ranije, sredinom XVII veka u Francuskoj. Bila je vrlo popularna među vojnicima koji su se borili na teritoriji današnje Kanade. U to vreme protivnici im nisu bili Britanci, već lokalna indijanska populacija na čelu sa plemenom Irokeza, tako da pesma opisuje tužni rastanak vojnika sa verenicom, pred polazak u borbu.

Tokom vekova, ova pesma je izvođena u različitim verzijama, a koliko je bila poularna i u Evropi svedoči zanimljiv podatak da je Wolfgang Amadeus Mozart napisao 12 varijacija na ovu muzičku temu.

LougarouGrupa Garolou ne spada u sam vrh kanadske muzičke ponude; a zašto je to tako, ne mogu da razumem. Očigledno je da se radi o vrlo kompetentnim i talentovanim muzičarima koji dobro poznaju repertoar tradicionalnih pesama. Izvode ih u modernim aranžmanima bliskim rok muzici i prijemčivim za publiku, što se može proveriti na snimcima sa njihovih koncerata.

Put do slave ili potpunog fijaska je često čudan i neočekivan, a tu priču smo ovde već mnogo puta razmatrali. Dobra zamisao i realizacija znaju da budu upropaštene ako je prodaja loša, pa nam ostaje samo da se prisećamo nekih lepih trenutaka kojima finansijski efekat nije bitan. A njih je sve manje.