Nije to ništa

Pred kraj osamdesetih Jugoton je objavio album dueta The Judds. Onako, po inerciji, pokupio sam ga na slušanje misleći – ako mi se ne dopadne, zameniću ga za nešto drugo.

Nisam ga zamenio.

The Judds su pevale country. Ali kakav! Album je bio pun odličnih pesama koje su odsvirane sa strašću i ispeglane do daske, a mama i njezina ćerka, Wynonna i Naomi, pevale su kao slavuji, za sve pare. Negde sam pročitao da su godinama bivale proglašene za najbolji duet, a izgleda da su se i kod nas primile – pojavio se još jedan njihov album u domaćim radnjama. Slušao sam ih dosta tih godina, ali davno beše. Prošlo je mnogo vremena i na njih sam, sasvim normalno, potpuno zaboravio.

Pre par godina gledao sam neki film sa Ashley Judd u glavnoj ulozi. Ona je Wynonnina mlađa ćerka. Setio sam se tih odličnih albuma The Judds koje sam nekada slušao i pogledao šta je Wynonna u međuvremenu radila. I dalje je prilično redovno objavljivala novi materijal koji je uvek bio dobro ocenjen. Međutim, nešto nisam imao želju da se upuštam u pronalaženje i preslušavanje tih albuma.

Wynonna JuddPre par nedelja, negde na netu, video sam najavu za novi album grupe Wynonna and the Big Noise. Mada mi ono big noise nikako nije išlo uz Wynonnino ime, ovog puta sam morao da proverim o čemu se tu radi.

Od uvodne numere “Ain’t No Thing”, ceo album je sjajna i neočekivana vožnja. Ima na njemu tragova countryja u laganijim pesmama, ali njih možemo da zanemarimo. Zvuk je, uglavnom, vešta mešavina rocka, soula i bluesa, a Wynonnin glas predstavlja sasvim novo iskustvo. Reže kao nož.

Solo na gitari svira i prateće vokale peva Susan Tedeschi, a probrano društvo u ovoj pesmi pojačavaju Jason Isbell i Derek Trucks.

Kada saberem prve utiske, mogu samo da zaključim: Wynonnin novi album neće biti emitovan na radio stanicama sa country muzikom. Hot smile