Slučaj Gejfurf (ili Kako me je jedna fotka napustila i otišla da živi neki svoj život na Mreži)

gejfurf

Veće fotografije nema, jer nije potreba. Najzad, ovo je bio izrez iz fotke od 1,2 megapiksela.

Ako ste se začudili otkud sad ova fotka ovde, a znate je sa Srbovanja, Vukajlije, raznih vic-portala i ostalih udri-me-do-zore lokacija za ubijanje radnog vremena državnih službenika, ne zameram vam. Elem, veoma je teško dati izjavu “ovo je moja fotografija”, jer jebote, ta fotografija nije više moja. Najviše što mogu da kažem jeste da sam je ja fotografisao, napravio mali izrez koji sad obezbeđuje da dokažem da sam to zaista bio ja (o tome malo kasnije), a onda sam je okačio na tad još uvek aktivni SezamPro, odakle je fotka odmah krenula u neki svoj život kojekuda po netu. Beše tad vrlo aktuelan portal Srbovanje, gde se ta fotka našla i u prvoj verziji je još uvek u potpisu imala moje ime, a odatle se raširila boktepita gde.

Dakle, bio je 11. decembar 2003. Jasna i ja smo pazaraili u prvoj instanci supermarketa “Rodić” u Kikindi, beše to u zgradi nekadašnje robne kuće “Beograd”. Negde u zoni piljarnice, zove me Jasna da vidim nešto – i pokaže mi ovu etiketu. Bejahu to godine kad polovina nas uopšte nije imala mobilni telefon, a kamoli mobilni sa kamerom. Moj digitalac Canon Powershot A100, prvi koji sam imao, bio je kod kuće jer još uvek nisam imao naviku da ga nosim uvek sa sobom (a barem bi zimi lako stao u džep od jakne) i baš mi nije bilo po volji. Došli smo kući i ja sam ukapirao da imam još vremena da se vratim u prodavnicu. Tako i bi: najpoznatija fotka koju ču ikad u životu napraviti je nastala kao rezultat truda da uhvatim tu etiketu fotoaparatom pre nego šef radnje okom. A kad sad premotam, uopšte mi nije jasno zašto nisam jednostavno uzeo tu etiketu i sačuvao je. Đavo da me odnese tako nesposobnog za trgovinu. Zamislite da danas izvadim original i ponudim ga na nekoj od onih trange-frange berzi za neke lepe pare; uvek bi se našla budala spremna da plati neku nepristojnu sumu za takvu glupost.

A to da imam dokaz da sam ja fotografisao ovu sliku… Ovo što vidite je izrez, nedostaje donji deo slike. Pitanje glasi: šta se nalazi u izrezanom delu i koja boja (jedna ili više) dominira u tom delu? Ne trudite se da pogađate: neću objaviti odgovor.