Miriše na limun, ima ukus vina

Before I knew it, she was out the door and she was out of town
She put me down
Making me frown
Just look around
I’m down.

Odmah je jasno o čemu pesma govori. Nerd smile

Ono što nije jasno je šta se to sve dešavalo sa albumom koga pesma “Smells Like Lemon, Tastes Like Wine” otvara.

Alan Price je ljubiteljima muzike poznat pre svega kao klavijaturista grupe The Animals. Dobri poznavaoci tvrde da je bio najtalenovaniji muzičar u toj grupi i ključni čovek zaslužan za njihov uspeh. Iz današnje perspektive gledano, iako je imao svetlih trenutaka kao solo izvođač, izgleda da je veliku karijeru naprosto prokockao.

Priceova solo karijera je krenula poprilično dobro. Svaki novi album bio je bolji od prethodnog, a sountrack za film O Lucky Man! (1973) opičenog engleskog režisera Lindseya Andersona kritičarka Rolling Stonea je opisivala kao “najbolji sountrack od doba legendarnog filma Superfly“, za koji je muziku napisao Curtis Mayfield.

Izgledalo je da su se Priceu kockice savršeno složile. Fingers crossed

Savaloy DipZa proleće 1974. godine najavljen je njegov novi album Savaloy Dip. Međutim, album se nikada nije pojavio, jer je diskografska kuća, iz samo njima znanih razloga, odustala od njegovog objavljivanja u trenutku kada je album već krenuo u štampu. Mali broj kopija u kasetnom 8-track formatu, koji je bio popularan u Americi sve do kraja sedamdestih, nekim čudom je stigao do malobrojnih srećnika. Kopije tih retkih snimaka kolale su muzičkim podzemljem godinama.

Umesto pomenutog albuma, izašao je Between Today and Yesterday (1974), Priceov najcenjeniji rad u celoj karijeri.

Bio sam ne malo iznenađen kada se CD izdanje albuma Savaloy Dip nedavno pojavilo. Nije mi jasno zašto su ga do sada čuvali u bunkeru. Posredi je odličan album koji vreme nije pragazilo, sa jakim uticajem Randyja Newmana (koga je Price otkrio britanskoj publici još krajem šezdesetih) na njegovo pisanje, što je kompliment više.

U neku ruku, današnju numeru možemo da posmatramo i kao neobično repovanje na soul/jazz muzičku matricu. U vreme snimanja, Price nije ni sanjao da je bio preteča crnaca u gaćama. Hot smile