Pjatji dne obeležavanija roždestva tvojego

– Pamtim kao da je juče bilo…
– Ali, tata! Pa bilo je pre pola sata!
– Slušaj ti, klipane jedan! Ja pamtim kao da je juče bilo – i tačka!

peti_rodj

U minut pre tačno pet godina rođena je Suština pasijansa.

I šta sad, kad smo na poluvremenu života bloga?

I šta sad?

– * –

Tradicija

Obeležili smo prvo, vtoro, treto i prošlo roždestvo tvojego, pa što ne bismo i ovo, onom prvom slikom.

Pa što ne bismo.

– * –

Žvalavljenje?Imalo bi se šta reći, ali nema ko da kaže to što vredi da se čuje. Kada i pisac i čitalac krenu da jure artefakte preživljavanja, nije lako nikome. Svi smo u istom sosu, braćo draga.

A misliti – to je toliko passe da je, navodno, jedan jednom pokušao da izvrši samoubistvo razmišljanjem… I zamalo uspeo u tome. Sprečili ga neki dobri ljudi koji su ga toliko savetovali, iako on savete nije tražio, da je siromah na kraju umro daveći se u tim savetima.

Bolje bi bilo da su ga pustili da ostvari nameru.

Bolje bi bilo.

– * –

Kontraakt?Ovog puta nema žurke. I torta je, kao što vidite, ispala naopako, šta bi tek od žurke ispalo. Ne bismo da nas ‘apse, ako već do sada nisu.

Pa zato, srećan vam rođendan Suštine pasijansa, neka vas sreća prati, neka vam zdravlja bude napretek i neka održite moć čitanja između redova. Ako nas pitate, za rođendan bismo baš voleli da dobijemo saznanje da ste od prošlog rođendana do ovog pročitali barem jednu knjigu, radovalo bi nas kad bi to bilo tri knjige, a ako je bila bar jedna mesečno, reći ćemo vam ŽIVELI! Jer bolji poklon za rođendan od vas ne bismo mogli ni da zamislimo.

Ne bismo mogli.

– * –

Žurka?Idemo dalje. Posle 1827 dana, 6.318 poruka, 5970 komentara, još nas ne popušta luda ideja da Suština pasijansa živi i dalje. Pre nego što na odlasku kažete “da smo se bolje zabavljali, zacijelo bi dulje ostali!“, vašoj pažnji ćemo preporučiti poneki prilog iz arhive koji vidite u desnoj i donjoj šlajfni na svakoj stranici bloga. Pronađite neki stari prilog, napišite u komentaru ispod ove poruke zašto vam se baš on dopao, recite nam šta volite, šta ne volite i budite slobodni da učestvujete u oblikovanju sledećih pet godina života Suštine pasijansa, kada ćemo možda i dočekati prvog posetioca koji će zaista otkriti u čemu je to suština pasijansa.

Koji će zaista otkriti.

– * –

Oj-ha!

3 komentara na temu “Pjatji dne obeležavanija roždestva tvojego”

  1. Nešto sam okasnio na rođenje (ne kao zla, nepozvana, vila) nego iz neznanja. Zaato sada nadoknadjujem i uživam. Sretnih prvih pet, a neka ih bude do 105 pa opet! Živeli!

Komentari su onemogućeni.