Svakodnevica

Za pedeset godina uspešne karijere, Graham Gouldman je napisao veliki broj hitova. Već mogu da naslutim da se mnogi čitaoci ovoga teksta češkaju po glavi pokušavajući da se sete ko je u pitanju. A sada ću da tvrdim još nešto – Gouldman je jedan od najboljih kompozitora popularne muzike koje je Britanija iznedrila u XX veku, jer je većina njegovih pesama – vanvremenska. Evo dobrog primera da potkrepim tvrdnju.

A ni malo istorije neće biti na odmet.

Gouldman je još kao srednjoškolac počeo da piše pesme. U vreme kada su čuveni Yardbirds zabeležili hit sa njegovom pesmom “For Your Love” (1965), nije ni sanjao da će se time baviti čitavog života. Još neke sjajne numere je napisao za njih: “Heart Full of Soul” i “Evil Hearted You” su, takođe, bile uspešne, što mu je osiguralo novu klijentelu – The Hollies su nastavili uspešnu seriju sa “Look Through Any Window” i “Bus Stop“.

A onda su se sjajne melodije samo nizale dalje: “No Milk Today” i “Listen People” za Herman’s Hermits, “Pamela, Pamela” za Waynea Fontanu i “Tallyman” za Jeffa Becka.

Nije loše za prvih 25 godina života, a? Sarcastic smile

Uostalom, o nekim od ovih pesmama smo Šef i ja već pisali, pa uposlite tražilicu, a 10cc materijal je mlađi od već pomenutih, pa je dobro znan.

Po prvom rasturanju 10cc, Gouldman se udružio sa Andrewom Goldom i sastavio grupu Vax. O tom periodu sledi poseban tekst, a posle te avanture je ponovo oživeo drugu reinkarnaciju 10cc.

Graham GouldmanOčigledno je da je za rad sa grupom Vax, a posebno sa Goldom (koji je preminuo 2011. godine) ostavio jak trag na njemu. Solo album Love And Work (2012) posvećen je muzičkom partneru sa kojim je proveo 12 plodnih godina.

U “Any Way Now” Gouldman opisuje kako se oseća čovek koji je razdvojen od nekoga koga voli. Da li je mislio na Golda ili je taj motiv koristio kao opšte mesto, nije ni bitno. Važan je rezultat – savršena pop pesma koja se trenutno pamti.

Kao što rekoh, on je jedan od najboljih.