Veštica

Vešticama u mitologiji se smatraju žene koje poseduju natprirodne i magijske moći. U literaturi i kroz usmena predanja, obično se opisuju kako lete na metli, a najbolji prijatelji su im crna mačka i vrana, kao simboli zle kobi i smrti.

Jako zgodna tema za svakakva proizvoljna tumačenja.

Katolička Inkvizicija je tokom srednjeg veka uživala da žene – jeretike proglašava vešticama, pa je tadašnji sport spaljivanja veštica na lomači bio vrlo rasprostranjen. Srbi su, pak, imali svoj način – zabeleženo je da su u XIX veku imali običaj da veštice okreću na ražnju između dve vatre, a one koje su bolje prošle, samo su dobijale teške batine.

U muzici, tema veštica i veštičarenja popularna je u pojednim žanrovima koje ovde ne slušamo. Narod (publika) oduvek je tražio zabavu. A današnja pesma je izuzetak jer je i sa tako neobičnom temom bila globalni hit.

The Rattles su jedna od najuspešnijih nemačkih rok grupa. Nastali su još 1960. godine u Hamburgu, a sazrevali su i nastupali na istim mestima kao i The Beatles u svojim ranim danima. Normalno, repertoar im je bio rani rock and roll i soul, tako da su u svojoj zemlji imali reputaciju odličnih muzičara koji redovno objavljuju singlove i albume.

The WitchPrva verzija pesme “Тhe Witch” pojavila se 1968. godine i nije privukla neku pažnju, ali je novo izdanje sa pevačicom Ednom Bejarno bilo pun pogodak koji se prodao u milionskom tiražu. Kurioziteta radi, dospeo je u Top 10 singlova u Britaniji, kao i na Billboardovu Hot 100 listu u Americi. Bili su prva nemačka grupa kojoj je to pošlo za rukom.

Ako zanemarimo tupave stihove i amaterski urađen originalni video, “Veštica ” je fenomenalna pesma na tragu onoga što se zvalo bit muzikom tokom šezdesetih. U aranžmanu ima i finu dozu psihodelije, naglašene gudačima i povremenom kakofonijom.

Iako nikada više nisu ponovili ovakav uspeh, The Rattles su preživeli. Vremešni starci ne misle da se predaju – trenutno se nalaze na turneji.

2 komentara na temu “Veštica”

  1. Пази кад сам све ове године мислио да је ово мушки глас… Као што сам за “Павловљевог пса” мислио да има певаљку, кад оно мушко.

Komentari su onemogućeni.