Voz koji ne ide nikuda

Volim muzičare sklone eksperimentu – oni ne dozvoljavaju da im se čitava karijera pretvori u jednu pesmu. Nekada se slušanje takvih radova pretvori u eksperimentisanje sa mojim ušima i strpljenjem, ali se još uvek držim. Onima koji prođu test uvek se vraćam.

U kom smeru će se kretati muzika narednih godina – nemam pojma. Ona komercijalna i dalje će da donosi novac. Nadam se da će biti mesta i za ovu drugu, koja pomera granice.

Jedan od najobrazovanijih muzičara, Bill Brufford, je u nekom od intervjua rekao: “Ako ne znate kako će muzika izgledati narednih godina, samo posmatrajte šta radi Robert Fripp.” Verovatno je u pravu jer je i sam dugo godina bio uz Frippa u različitim reinkarnacijama King Crimsona. I dok željno iščekujem njihov novi album u neobičnoj postavi (3 bubnjara + dve gitare + bas + duvački instrumenti), hajde da se malo podsetimo jednostavnijih formi.

Ako se u svom muzičkom izražavanju držite žanra, onda morate da poštujete i njegove obrasce. Kada je reč o bluesu, koji je po suštini jednostavna muzička forma, stvara se premalo prostora za inovaciju. Zato ga retko slušam, jer mi brzo postane dosadan.

The Holmes BrothersThe Holmes Brothers je jedna od vrlo malobrojnih blues grupa koje su uspele da mi održe pažnju. I to više puta. Razlog je veoma jednostavan – muzika koju sviraju ima blues u osnovi, ali je inteligentno nadograđena svim drugim žanrovima koji dolaze iz crne Amerike. Soul, gospel, country, a bogami i rock, sastavni su deo njihovih pesama koje su, bilo da su autorske ili brižljivo odabrane obrade, aranžirane na sasvim neuobičajen način.

Kako se radi o muzičkim veteranima koji su odavno u biznisu, jasno je da o njihovom sviračkom umeću nema šta da se raspravlja. Žalosno je što su za sobom ostavili samo tuce odličnih albuma i što nećemo imati prilike da ih vidimo. Naime, njihov gitarista je prošle godine preminuo i ne verujem da će se ponovo okupiti sa nekom zamenom.

Današnji muzički uzorak, “There’s a Train“, potiče sa albuma Promised Land (1997), jedinog iz opusa The Holmes Brothersa koga nisam imao prilike da preslušam. Pa ako ga pronađete, slobodno mi se javite. Rolling on the floor laughing