Dan pre tvog dolaska

Korni grupa je 1974. godine bila na svom kreativnom vrhuncu. Njihov “italijanski” album je bio odličan, a oni su imali kapacitet da izađu na crtu bilo kom bendu sa Zapada. U tom trenutku očekivao sam da će u Korneliju Kovaču prevladati progresiva nad komercijalom i da će grupa imati dugu i plodnu internacionalnu karijeru.

Dobacili su na zapadu do Pesme Evrovizije. I to je bilo sve.

Mada su iz Brightona dopirale ohrabrujuće vesti o tome kako su Kornijevci ostavili odličan utisak na probama i da važe za favorite na takmičenju, završili su u donjem delu tabele. Te godine pobedila je grupa ABBA, koja je potom postala planetarni fenomen.

Recept za uspeh Šveđana bio je jednostavan – izvodili su muziku koja se lako pamti. Zato ne čudi to što su se, nešto kasnije, njihove ploče počele prodavati ne samo u specijalizovanim prodavnicama, već i po samoposlugama.

Od komercijalne muzike i ne očekujemo ništa više do razbribrige i zabave. I, stvarno, najveći deo opusa grupe ABBA mogao se svesti na tra-la-la tekstove koji se brzo pamte, vešto upakovane u besprekorno ispoliranu muzičku matricu.

No, oni su imali i ozbiljnijih trenutaka.

ABBAZarađeni novac Šveđani su pametno iskoristili – sagradili su jedan od najmodernijih studija za snimanje u svetu. Autorski dvojac Benny Andersson/Björn Ulvaeus je u to vreme bio očaran novim tehnologijama. Klavijaturista Benny je imao privilegiju da pribavi i novu igračku – analogni polifoni sintisajzer Yamaha GX-1, koji se smatrao tehnološkim čudom. Praktično, cela muzička matrica za pesmu “The Day Before You Came” (1982) je odsvirana na njemu. Inače, ova numera je poslednji snimak koji je grupa ABBA snimila, avgusta 1982. (ali ne i poslednja objavljena: taj epitet ide drugoj pesmi).

Sama pesma je potpuno netipična za grupu. Ona nema refren, ali ima priču koja opisuje jedan radni dan žene koja očekuje dolazak svog ljubavnika i pokazuje kako je život banalan sve dok se ne razbuktaju strasti.

– * –

Nedugo posle nastupa u Brightonu, Korni grupa je prestala sa radom, a ABBA je prodala preko 350 miliona ploča.