Rominja kiša…

… dok se mlada sprema. U pesmi se spominju i čestitke koje prima, nije jasno da li se oblači ili (očekivano) svlači, poljupci, blato koje je kiša napravila i neizbežne baklave umesto torte. Očigledno je da je u pitanju drevni turski narodnjak.

Šta su sve žene oduvek morale da istrpe samo da bi se udale. Be right back

A, bogme, i ja. No, nije ni malo bilo teško slušati/gledati Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra, jer samo ime grupe sugeriše šta sviraju – duh Katalonije nije preovlađajući. U zvuku dominira jevrejski klezmer i ciganska muzika oslonjena na džez, tačnije swing tako da se melodičnost i lako slušanje podrazumeva. Finiji začini u njihovoj muzici dolaze sa Balkana i Bliskog Istoka.

bgkoPostava grupe je internacionalna (muzičari su iz Italije, Srbije, Grčke, Španije, Ukrajine, Francuske…) i povremeno se menja, a na koncertima se često pojavljuju neočekivani gosti. Ovaj snimak potiče sa koncerta u Ljubljani, koji se kompletan može pronaći na Cevki, a gošča je turska pevačica Nihan Devecioglu.

Za sada su objavili album Imbarca (2014) na kojem se mogu naći pesme koje su i kod nas popularne (Đelem đelem, Erdelezi), kao i nekoliko poznatih jevrejskih tradicionala.

BGKO su pravo osveženje u world music žanru sa repertoarom koji je blizak našim ušima. Još samo da istraju u svojoj viziji…