Zaslepljen svetlošću

Obrade tuđih pesama su oduvek bile popularne među muzičarima iz različitih razloga – neki su to radili da bi se zahvalili svojim idolima, drugi zato što im se određena pesma sviđa, a oni ekstremni da bi je raskomadali. Uobičajene tehnike u ovakvim slučajevima su promene tempa, drastične promene aranžmana ili izvođenje po obrascima nekog drugog žanra, različitog od originalnog. Takve snimke anglosaksonci nazivaju cover verzijama.

Nekada se muzičari tako dobro zaigraju da rezultat njihovih intervencija na predlošku nadmaši sva očekivanja. Pesma dobija epitet “definitivne verzije”, a koristi se i izraz “reinventing a song“, jer ono što se čuje nakon finalizovanja ostavlja utisak kao da je muzika ponovo napisana.

Jedan od najvećih majstora da ponovo napiše već napisanu pesmu je Manfred Mann. Bilo da je snimao sa istoimenom grupom ili sa Earthbandom, rado je posezao za tuđim pesmama, koje su u Mannovim obradama dobijale sasvim drugu dimenziju i novi život.

roaringKako sam ovih dana bio dokon, odlučio sam se da obnovim gradivo preslušavajući ponovo opus Brucea Springsteena. Normalno, krenuo sam sa njegovim prvim albumom Greetings from Asbury Park, N.J. (1973) i odmah stao – već prva pesma na albumu “Blinded by the Light” zazvučala mi je tako tanko i muzički neuverljivo da sam odmah potražio verziju Earthbanda, onu sa albuma The Roaring Silence (1976).

Kroz pesmu defiluje veliki broj bizarnih likova i referenci na mesta iz grada u kome je Springsteen proveo mladost, pa ju je teško tumačiti. Poput referenci u Dylanovim pesmama, koji mu je bio uzor. No, na stranu sve to. Ponajviše zahvaljujući ovoj obradi, Engleska je obratila pažnju na nadarenog pesnika i umetnika sa druge strane okeana.

Kurioziteta radi, ovo je jedina pesma koja je Springsteena dovela na prvo mesto top liste i itekako mu pomogla u budućoj karijeri tokom koje će postati ono što je danas.

The Boss.

 

P.S. Šta mi bi da ne proverim epsku bazu numera objavljenih u rubrici “Muzika za popodne“? Ali to je manji problem: Šef je znao, a prećutao da je okačio ovu istu numeru pre tri i po godine… Pa ništa, onda: makar možete uporediti naše stilove pisanja. wlEmoticon-hotsmile.png