Zidine Avile

2016-04-07_castilla_640

Veća fotografija je ovde. Avila je grad na najvišoj koti od svih velikih naselja u Španiji, na 1117 metara nadmorske visine. Ovaj grad u Kastilji ima zanimljivu istoriju koju bi vredelo ispitati. Uopšte, ja o istoriji Iberijskog poluostrva nemam blagog pojma, pa bolje da se ne upuštam u diskusiju, osim zapažanja da to moje neznanje nije ni po čemu posebno. No, za početak me fascinira to što je svet odlučio da rekonstruiše svoje istorijske građevine koje imaju makar vizuelni identitet, ako ne i utilitarnu funkciju. Ove zidine izgledaju perfektno jer je očigledno da se održavaju u dobrom stanju. I to me podsetilo na nešto.

Pamtim diskusije nekih istoričara koji su negirali ideju o potpunoj rekonstrukciji nekih istorijskih mesta u Srbiji: tobože, time bi se narušila istorijska dimenzija lokaliteta. Jebote, koji moroni. Time bi se narušila samo mitomanija istorije, gde je neophodno da patimo nad ruševinama. A istorijska dimenzija bi se povratila kada bi se, recimo, utvrđenjima u Ramu i Golupcu, da ne pričam o onom sokolskom gnezdu u Sokogradu ili nekim drugim mestima, povratio originalni izgled, i to do nivoa rekonstruisanja funkcionalnosti. No, tad bi postojala realna opasnost da činjenice prevladaju mitomaniju, što bi pak vodilo ka opasnom riziku da se ovaj narod mrdne sa slepog koloseka u kojem boravi već dugo, dugo… Ovde zastajem, jer osećam nemir zbog ove teme.

Više fotografija zidina Avile možete videti na portalu Amusing Planet, odakle sam i ja krenuo. Autor fotografije je neko ko se identifikuje samo kao jorcolma; pa kad toj osobi nije stalo do svog identiteta, ni nama nije stalo do njenog identiteta. Zanimljivih fotki na pretek, u svakom slučaju.