Drži se podalje od mene

Bilo je potrebno više od 40 godina da Garry Tallent, bas gitarista Springsteenovog pratećeg E Street Banda, snimi svoj prvi solo album. Ovo izdanje bi prošlo potpuno nezapaženo da nisam slučajno na nekom od muzičkih portala pronašao crticu o tome.

Sada, kada sam ga preslušao, mogu da potvrdim da mi je ulepšao vikend.

Sam Tallent kaže da je album odgovor na pitanje šta dokoni muzičari rade između mamutskih turneja po celom svetu – uzmu odmor, kako sam njegov naslov sugeriše.

A poslednji odmor je protekao u nekom od brojnih studija u Nešvilu, tako da je rezultat ono što smo do sada puno puta čuli, ali malo drugačije. Normalno, uključeni su vrhunski studijski muzičari kao i malo prepoznatljivih prijatelja (Doug Kershaw, Nils Lofgren, Duane Eddy) radi dodatnog šmeka. Zbog toga ova šetnja kroz američki rock ‘n’ roll u svim njegovim izdanjima, od Cajuna preko honky-tonka, rockabillyja do bluza teče veselo i bezbolno.

Pesmu “Stay Away” su zajedno napisali Garry Tallent i njegov stari drugar iz detinjstva, naš stari poznanik Southside Johnny.

Ovaj album nije izraz frustracije muzičara iz pozadine koji svakodnevno “drži leđa” svom Šefu i ima potrebu da se sam iskaže. On je samo potreba da se, zajedno sa slušaocima, prepusti muzici koju voli.

I to – zaista dobroj muzici.