Jutarnja kiša

Muzičarima inspiracija za pesmu dolazi u najrazličitijim trenucima. Prema rečima samog autora, ova je nastala dok je ispraćao prijatelja na put i gledao kako njegov avion poleće.

E, kada bismo i mi sami znali da sročimo ovakvu priču…

Gordona Lightfoota sam već pominjao i napisao da su njegove pesme proslavili uglavnom drugi izvođači. “Early Morning Rain” je prvo snimio kanadski duet Ian & Sylvia 1965. godine i po njoj su nazvali svoj album. Lightfootova verzija je izašla godinu dana kasnije, a tek kada su je izdali Peter, Paul & Marry, postala je poznata na američkom tržištu. A to se najviše računa jer donosi i najveću lovu.

Peter, Paul & MaryPeter, Paul & Mary su jedna od pionirskih grupa koja je mnogo doprinela revitalizaciji folk muzike početkom šezdesetih. Neki ih smatraju i najvažnijom jer je njihov troglas bio maestralan, a pojava prijemčiva za široku publiku. Ne zaboravimo kako je izgledala Amerika u to doba: proći će još desetak godina do “osvajanja slobode” za hipike i obojene ljude. Da ne pominjem koliko su učinili da publika čuje za tada opskurnog pesnika umetničkog imena Bob Dylan – nije bilo singlice ili albuma na kome nisu otpevali barem jednu njegovu pesmu.

In the early mornin’ rain
With a dollar in my hand
With an aching in my heart
And my pockets full of sand
I’m a long ways from home
And I missed my loved one so
In the early mornin’ rain
With no place to go

Out on runway number nine
Big seven o seven set to go
Well I’m stuck here on the grass
Where the pavement never grows
Where the liquor tasted good
And all the women all were fast
There, there she goes my friend
She’s rolling down at last

Hear the mighty engines roar
See the silver wing on high
She’s away and westward bound
For above the clouds she’ll fly
Where the mornin’ rain don’t fall
And the sun always shines
She’ll be flying over my home
In about three hours time

This ol’ airport’s got me down
It’s no damn good to me
And I’m stuck here on the ground
As cold and drunk as I can be
Can’t jump a jet plane
Like you can a freight train
So I best be on my way
In the early mornin’ rain
Can’t jump a jet plane
Like you can a freight train
So I best be on my way
In the early mornin’ rain

No, ima još malo interesantnih pikanterija u vezi ove pesme, poput verzije koju izvodi Grateful Dead. Kako Lightfoot važi za Dylanovog ljubimca među songwriterima, našla se na njegovom albumu Self Portrait (1970). Lightfoot nije imao dovoljno reči da mu se zahvali:

Odlepio sam kada sam to video. Taj potez mi je mnogo pomogao u karijeri – nisam imao nikakav hit singl u tom trenutku, a ljudi u industriji su tek tada postali svesni da znam da napišem dobre pesme.

I tu nije kraj. Od poznatih faca pesmu je pevao i Elvis, uvrstivši je u svoj redovni repertoar, a od podmlatka beležim verziju Paula Wellera.

Sada imate izbor – da se bacite na čeprkanje po Lightfootovim pesmama kako biste se uverili zbog čega ga Dylan toliko voli ili da čekate dok mi neka druga njegova pesma ne padne na pamet. Na vašem mestu, ja se ne bih mnogo dvoumio. Be right back