Zapis iz Berlina (13): Perspektiva

Veća fotografija je ovde.

Zapravo, nikakva posebna namera se ovde nije stvorila: nosio sam Cevuljagu na fotoaparatu, a to staklo je bogom dano da kompresuje perspektivu (efekat sažimanja rastojanja zbog malog upadnog ugla) i pao mi je pogled na tri plana u kojem vidim semafor sa karakterističnim berlinskim čovečuljkom sa šeširom, Brandenburšku kapiju i TV toranj u naprasno istom kontekstu turističke ikonografije Berlina. Bilo je jednostavno zgrabiti dobar kadar jednom kad sam ga prepoznao.

Voleo bih da kažem kako sam ovu scenu baš bio zamislio,  ali ne vidim vajde od laganja. Pre bih mogao da se osvrnem, kao što sada činim, na to da je upadljivost TV tornja učinila da ga uhvatim (nehotice, ali kome smeta) u potpuno benastim kontekstima, tamo gde uopšte nisam ni imao nameru da ga uhvatim. Recimo, daleko dobacuje 300 mm na crop senzoru (efektivni ugao 480 mm), gde ispada kao da se toranj nalazi u susednom dvorištu pored zgrade nadomak ostataka Zida.

perspektiva2

Pa onda, ne može se izbeći kad slikate zgrade u komšiluku: iz jednog ugla snimanja anfasa Berlinske katedrale, valjalo je pripaziti na geometriju, što je dovelo do dobrog rezultata.

perspektiva3

I onda, opet zanimljiv ugao “izvirivanja” u nekoj ulici nadomak Ostrva muzeja.

perspektiva4

Takođe blizu, ali sa suprotne strane, kao “antena” Svetskog sata na Alexanderplatzu.

perspektiva5

I obaška, upade mi TV toranj u kadar kad sam iz daljine snimao majstore kako peku jagnje u BBQ zoni na Templehofu.

perspektiva6

I za kraj ove selekcije, eno ga u jednoj prostoj ulici negde na putu ka tački X.

perspektiva7

Bilo bi jošte, ali računam – dosta je za danas.