Zapis iz Berlina (5): Berliner Dom, unutra…

Veća fotografija je ovde.

Jedva smo nekako uhvatili šansu da uđemo u Berlinsku katedralu. Kada smo prolazili prvi put, nije se uklapalo u plan vremena – prvog dana ideja beše samo da prođemo značajnim tačkama od Alexanderplatza do Postdamerplatza, što je solidna celodnevna šetnja ako se samo malo zadržite na svakom značajnom mestu usput… Kada smo se par dana kasnije mašili kvake, naletesmo na večernju službu koja je tek počela, pa je udarena rampa turistima – beše prekasno za taj dan, prevarilo nas kasno sunce. I najzad stignemo da uđemo poslednjeg dana boravka u Berlinu, doslovno nekoliko sati pre odlaska na aerodrom. A kad smo ušli u centralnu prostoriju katedrale, pred nama je pukao ovaj pogled:

unutra

Dakle, nije toliko ogromno (u odnosu na neke druge katedrale koje smo pohodili) koliko je pompezno i bogato, bogato… To je rezultat dugotrajne (mada vele, prilično kontraverzne) rekonstrukcije posle bombardovanja u Drugom svetskom ratu i dugo odlagane restauracije osamdesetih godina prošlog veka, tokom kojih je Zid pao. Za nekog ko ne zna sve to, ova katedrala izgleda prilično moćno i ovakva kakva je.

A orgulje su svakako najlepše koje sam svojim očima razabrao (i slikao kao da ne postoji sutra). Sad, prava stvar bi tek bila čuti ih, ali ko zna kako bih to mogao da upriličim. Možda neka božićna misa ili tako nešto… Ko zna: nikad ne reci nikad.