Žena-hram

A lie for a lie
But a truth for the truth
Church of Women
Is made out of milk
Which their love turns to butter

Iskreno se nadam da će tako i ostati.

Matrijarhat je sinonim za zajednicu u kojoj glavnu reč vode žene. Majke posebno. Još uvek se zadržao u izolovanim područjima.

U rigidnim patrijarhalnim društvima žene su, na žalost, svedene na formu kućnih uređaja – treba da rade što bolje i, po mogućstvu, što tiše. U suprotnom, kupuje se novi model. Tek u “zapadnoj civilizaciji” uloga žena je pravi cirkus – od njih se očekuje da budu “uspešne”, majke, domaćice, kuvarice, supruge, ljubavnice i još svašta nešto…

Kako sve to mogu da postignu?

Nikako. I sami smo svakodnevni svedoci da pretrpanost obavezama samo izaziva stres, bolest i ko zna šta još, a ova tema se izbegava u razgovorima i proglašava škakljivom.

XTCZbog svega navedenog, oduševio sam se kada sam čuo “Church of Woman” – neočekivano sam pronašao još nekoga ko deli moje stavove i podržava suštinsko žensko oslobađanje. Oni koji su upoznati sa radovima grupe XTC znaju da Andy Partrige ima običaj da se na čudan način pozabavi neuobičajenim temama u svojim pesmama. I to je razlog što će, na žalost, radovi ove grupe zauvek ostati u nekoj vrsti opskurnosti, jer traže vreme i posvećenost da bi do kraja bili shvaćeni.

A šta ćemo sa ženama?

Učinimo sve da budu ono što zapravo jesu, a ne ono što okruženje od njih očekuje.