Сива Америка: Сан Франциско

Колико год да Сан Франциско чини изузетак у многим погледима (један међу ређим градовима тамо чије име не изговарамо најближе домородачком Сен Френсиско, него овако), и чак је и нешто шаренији, кад сам бирао фотке за ову обраду, проблем је био само у томе што је кандидата било превише.

Мада, да не грешим душу, нашао сам неколико зграда у боји, једна чак нешто јоргованско лилава, ал’ ту је власник држао продавницу музичких цедеова. Наглашавам да је власник, јер неко под киријом сигурно не би имао пара да убеди издавача простора да префарба целу кућу.

DSCF0565

(велика)

Град јесте шарен по неким другим питањима – има оних степеништа са кићеним оградама, има украса по фасадама, чак би се могло рећи да има и некакву архитектуру, мада би се по нашим стандардима то све сматрало за привремене објекте – скоро све је од дрвета.

Да видимо шта је овде у боји: жмигавци, реклама на стајалишту (а и она зато што су на њој људи), камионет који улази с лева (из рекламних разлога, има фирму на вратима), онај плави спортсњак лево, и цвет на десној страни. Цвет је и разлог зашто сам штрикнуо овај снимак, стао и уоквирио како сам мислио, па сам онда морао да пожурим за колегама да их стигнем, срећом ишли смо низбрдо.

Ако ћемо право, у боји су и једна фасада и један кров на горњем делу улице, али то је нешто бледуњаво и тек тек, но кад сам покушао да и то засивим, ипак се довољно разликовало, па сам га вратио.

Него, тај цвет. Некако имам осећај да је никао дивље, што је реткост. Као са оном шумом где је после био паркинг, тако и са украсним биљем – Амери по правилу воле да склоне све што је ту природно расло, па засаде наново. Фирме које добију уговор да одржавају зеленило гледају да ураде посао како треба, а треба да буде како је у пројекту, где дизајнер нацрта која биљка где дође и ту нема баш места за случајност. Дефиниција корова је “добра биљка на погрешном месту”, и ако имате биљку где јој место није, не радите свој хортикултурни посао како треба, и можда ће бити проблема кад треба да обновите уговор. Овај цвет се некако провукао, и ваљда ми је ударио у ону жицу… волим да навијам за спонтано кварење планова цртачима распореда где шта дође.