Moja ekipa

Još od vremena kada sam prvi put čuo album The Lady’s Not for Sale (1972), efekat slušanja je uvek isti; razmažem se k’о slina po zidu i upadnem u melanholično raspoloženje. Samo zbog toga je ispao sa spiska albuma koje bih poneo sa sobom na pusto ostrvo.

Jer, čim ga pustite i krene božanstvena pesma “My Crew“, jasno je da bi u takvim, hipotetičkim okolnostima, samo odmogao.

U to vreme nisam ni znao da Rita Coolidge ima sestru, a kamoli da i ona ima pevačku karijeru. Na pomenutom albumu pevala je prateće vokale (dobro, mnoge sestre to rade, pa nisam podatku pridavao značaj) i koautor je ove pesme zajedno sa Bookerom T. Jonesom. Par godina kasnije neko je napisao da su Booker T. i Priscilla Coolidge u braku pa su mi mnoge stvari postale jasnije.

FlyingBrak im je potrajao sve do 1979. godine, a rezultirao je sa pet Priscillinih albuma od kojih je jedan potpisan kao zajednički. Ne mogu da sudim o celokupnom njenom opusu jer imam samo prvi i poslednji album. No, sudeći po njima, verujem da je i ostatak jako dobar. Formula je jednostavna: Booker T. je dovoljno poznat muzičar da je mogao da okupi opasnu ekipu na snimanju, a repertoar je mešavina kvalitetnih obrada i začuđujuće dobrih autorskih pesama. Uostalom, tekst za “My Crew” je napisala Priscilla:

Can I sing a song for you?
My crew
Like the song I used to play
With you

I was gone so long before you missed me
I didn’t even know I was a gypsy
I’m singing this song because my eyes are misty
Because we’re through
(We’re through, we’re through)
My crew

There’s that cross we’ll cross again
My friends
And the song that we will play
Will have no end

We’ll sail a sea of song like a band of gypsies
We’ll lay our burdens down and play for free
Laugh and cry as eagles die
And we’ll be coming home one day
Let the music play

We’ll sail a sea of song like a band of gypsies
We’ll lay our burdens down and play for free
Laugh and cry as eagles die
And we’ll be coming home one day
(One day, one day)
Let the music play

WalelaPrateće vokale na ovom snimku peva Willie Nelson, a gitarski sitni vez na celom albumu izvodi magični David Lindley.

Krajem devedesetih sestre Coolidge i Priscillina ćerka su osnovale trio Walela koji je snimio dva studijska albuma i jedan uživo. Posle toga o Priscilli se ništa nije čulo, sve dok novine 2014. nisu objavile vest da ju je upucao sopstveni muž koji je, potom, počinio samoubistvo.

Čudan završetak života za pevačicu koja je, da je imala malo više sreće, mogla da bude muzička zvezda poput njene mlađe sestre.