B-A-B-Y

Može li se šesnaestogodišnja devojčica promovisati u novi muzički sex simbol? Teško. Ali u nekim luđim godinama i to se pokušavalo.

Ako si imao diskografski ugovor sa Stiff Records, svakakva iznenađenja si mogao da očekuješ.

Iza ove diskografske kompanije koja je potrajala desetak godina (1976-1986.) stajala su dva iskusna promotera koji su početkom sedamdesetih radili sa već etabliranim pub rock atrakcijama. Glavne zvezde su im bile Brinsley Schwarz i Dr. Feelgood.

Sa pojavom punka i novog talasa osetili su dobru poslovnu priliku i munjevito su odreagovali. Stiff je počeo da okuplja izvođače koji će nešto kasnije ostvariti zapažene, a neki i velike muzičke karijere: Nick Lowe, Elvis Costello, Lene Lovich, The Damned, Ian Dury, Any Trouble, Devo

Marketinške kampanje su im bile neuobičajene i sećam se da sam željno iščekivao nove brojeve NME i Melody Makera da vidim šta su novo smislili. Za Be Stiff turneju 1978. godine, potrpali su svoje izvođače u poseban železnički vagon i vozali ih po celom Ujedinjenom Kraljevstvu. Za irski deo rute bili su maštovitiji – muzičare su prevozili kočijama.

E, tada sam po prvi put čuo za Rachel Sweet.

Rachel SweetKao ženska, teško bi mogla da me dojmi i u mojim mlađim godinama, ali kada sam je čuo kako peva… E, to bi moglo da se opiše kao “devojčica sa zrelim i moćnim glasom”. Prvi njen singl “B-A-B-Y” (obrada hita Carle Thomas koju je napisao Isaac Hayes) bio je odličan, pa mi je malo vremena trebalo da nabavim i njen prvi album Fool Around (1978). Taj album me je bacio na kolena i za koji i danas mislim da je jedan od najboljih koji su se pojavili te godine. Kompetentna svirka iskustnih Stiffovih štićenika, brižljiv odabir pesama i dominantan glas mlade pevačice plene već na prvo slušanje, a pomalo smeta heterogenost materijala. Stiče se utisak da i sami Stiffovci nisu znali kako Sweetovu da reklamiraju.

Uprkos hvalospevima u štampi i upečatljivoj promociji na koncertima, album se očajno loše prodavao.

Rachel Sweet se nije predavala. Snimila je još tri sasvim dobra albuma koji joj nisu pomogli da postane muzička zvezda. A onda je završila fakultet, posvetila se radu na televiziji i filmu i nestala iz muzičke štampe.

Poslednje što sam pročitao o njoj je vest da je od Madonne kupila kuću vrednu nekoliko miliona dolara. Izgleda mi da joj u tom nekom drugom životu bolje ide. Rolling on the floor laughing

Komentari su onemogućeni.