Četka za pivo (šta god to značilo)

Veća fotografija je ovde.

Ovaj čudni objekat je izgrađen u Berlinu pre četrdeset i štogod godina i trebalo je da predstavlja pop-art lokaciju za zabave svih vrsta. Zbilja, bili su tu smešteni restorani i diskoteke, mada nijedno nije dugo trajalo. A zgrada, koja je trebalo da liči na drvo, nikome nije izgledala tako, nego su je nazvali Bierpinsel, što je verovatno neka igra reči koju ne razumem, jer “četka za pivo” ima slično značenje kao “lopata za filozofiju” ili “hokej za plastičnu hirurgiju”. Ali, to sad više nije bitno.

Sve u svemu, zgrada je van funkcije od 2006. godine i aktuelni vlasnik planira da je sruši, jer mu je više po volji da iskoristi prostor. To je, međutim, izazvalo negodovanje javnosti; a javnost u Nemačkoj niko ne sme da nazove “šačicom neradnika”, kao u Srbiji, pa je sudbina ove zgrade možda i povezana sa mnom.

Jer… Nisam očekivao da se stvar odvija tako brzo… Elem, rekoh ja: kada postanem svestan konkretnih mesta po Berlinu koja nisam pohodio, a čiji broj je postao veći od broja mesta koja jesam pohodio, biće vreme da tamo krenem ponovo. I tako… Angel

Na priču o “četki za pivo” sam naišao na portalu Amusing Planet, kao i obično. Autor fotografije se zove Jochen Hencke, a na njegovom flickr profilu dominiraju putopisne beleške.