Folklor

Kada neko u društvu pomene reč folklor, većina nas se naježi i ima negativan stav o onome što sledi posle. Zatrpani brojnim bljuvotinama koje svakodnevno srećemo u medijima kod nas se stvorio refleks koji odmah priziva sliku “umetnica” koje ne znaju ni suvislu rečenicu da sastave, raznih “ikona” turbo folka i svega ostalog što uz to ide.

Ali to nije tako. Ako se malo pozabavimo etimologijom reči folklor(e), onda dolazimo i do njenog pravog značenja.

U engleskom jeziku, a odatle ova reč vuče korene, folk znači narod, puk, a lore – znanje. Mi bismo, umesto toga, rekli da je u pitanju naše duhovno nasleđe koje, uostalom, ima svaki narod i podneblje.

Kada sam nedavno pisao tekst Juda koji se nije pokajao, prepričao sam vam kako sam, uz mnogo muke, uspeo da rastumačim ovu pesmu grupe Big Big Train. U međuvremenu, stigao mi je i njihov novi album Folklore (2016). Muzički, još je bolji od prethodnih, tako da sada imam problem kako da prestanem da ga slušam.

FolklorePesma “Folklore” je uvodna i na lep način demonstrira šta nas očekuje u nastavku. Ujedno je i jedina za koju je, za sada, urađen video. Big Big Train ne izmišljaju ništa novo i epohalno. Njihovi uzori su poznati, a oni savršeno svoju muziku & viziju drže pod kontrolom – pesme su majstorski napisane, odsvirane i otpevane bez ikakve želje za grandioznošću, čemu je inače sklona većina grupa koje sviraju sličnu muziku.

Sam tekst pesme poziva slušaoca da se potraži u sopstvenom duhovnom nasleđu, pa dokle stigne. I nemojte misliti da je ovo najbolja pesma na albumu. Ima i boljih, pa vam preporučujem da potražite i preslušate ostale pesme sa njega. Jer, ovaj folklor je previše dobar i zavodljiv da bi mu se odolelo.

Ukratko, prava umetnost.

Komentari su onemogućeni.