Sačuvati živu glavu na sceni

Oh, I see a man at the back as a matter of fact
His eyes are as red as the Sun
And the girl in the corner let no one ignore her
Cause she thinks she’s the passionate one

Nema tu šta da se priča. Uostalom, o glam-rock grupi Sweet sam već pisao ovde pre tri godine i tada ste naučili (ili niste, ali naučićete) da se neke stvari rešavaju odvrtanjem potenciometra na maksimalnu glasnoću. Ako neki prozor pukne od zvučnog pritiska, tim bolje.

Učinite tako i nemojte da se previše raspravljate.

Glasnije!

Ako kažete “ne mogu ovo da gledam”, nemam ništa protiv: ne gledajte. Slika koju su ovi momci gradili od sebe je zbilja na granici podnošljivog. Nije ni njima bilo lako zbog izabranog stila, ali valjalo je ostati na liniji. Uostalom, “Ballroom Blitz” (1973) je gitaroška prangija autobiografskog karaktera: prepričali su kako se nisu dopali publici negde u Škotskoj (biti uštirkani Englez na severu Ostrva nije baš neka perspektiva), pa su ih isterali sa scene gađajući ih flašama piva.

And the man in the back is ready to crack
As he raises his hands to the sky
And the girl in the corner is everyone’s woman
She could kill you with a wink of her eye

Međutim, nisam vas ni uputio da ih gledate, nego da ih slušate.

Ballroom Blitz

Glasnije, rekao sam.

Ovakvi gitarski radovi nisu bili uobičajeni pre pojave glam rock pokreta. Problem je bio u tome što su neki od njih bili malčice preoštri za televiziju (Marc Bolan, na primer) ili za televiziju i radio istovremeno (Bowie & Spiders from Mars). Sweet su imali neku benasto uspešnu formulu da se dodvore cenzuri, a da pobude klinački bes i to su radili besprekorno. Nisu silazili sa televizije i radija dobrih 5-6 godina. Javno su išli na ganglije svima, a svi su ih krišom slušali. I to je bilo to.

And the man in the back said everyone attack
And it turned into a ballroom blitz
And the girl in the corner said boy I want to warn you
It’ll turn into a ballroom blitz

Šteta što nisu uspeli u Americi. Možda bi i preživeli sedamdesete.

A to što ih Holivud arči, nije mi po volji. Video sam jutros trejler za nekakvu holivudsku baljezgariju gde se ova pesma koristi u nekoj sceni, pa sam je se tako i setio. No, to je manir Holivuda: oni bolje i ne znaju.

1 komentar na temu “Sačuvati živu glavu na sceni”

  1. Prvo, treba staviti sličicu Jugotonove singlice 🙂 U ta pradavna vremena, celu deceniju pre MTV, JRT je u novogodišnjem programu davao isečke sa tradicionalne božićne TV žuraje u Visbadenu, a tu se često pojavljivao i Sweet, sa sve đipajućom švapskom balavurdijom i ponekim američkim vojakom iz obližnjih baza.

Komentari su onemogućeni.